Leren hoeft niet saai te zijn – Leren op vakantie

 

En dat leren niet saai is, bewezen we toen we als afsluiting van ons “school”jaar op vakantie gingen naar het Zuid-Westen van Frankrijk. Samen met Opa (mijn stiefvader) maakten we er een zalige vakantie van, en de kids? Die hebben een heleboel geleerd zonder het zelf maar te beseffen.

Lees ook over onze tweede vakantie naar Frankrijk.

Laten we eens kijken wat we leerden. Ja, echt we, want ikzelf heb ook een boel geleerd, dank u Opa 😉:

Leren Over De Natuur Rondom Ons:

Ik denk dat hieronder een heleboel van wat de kids leerden valt, en genoten dat ze hebben. In de tuin van het huisje dat we huurden zaten zeker een tiental hagedissen die te pas en te onpas opdoken. Soms zelfs in het huisje. We bespraken waarom ze vooral ’s ochtends en ’s avonds opdoken en niet tijdens de hele warme namiddag of ’s nachts (koudbloedige dieren, hé). Ook keken we naar hun manier van voortbewegen en hoe ze gemakkelijk konden blijven zitten op de muren.

We leerden over mieren en hoe zij de opruimers van de natuur kunnen genoemd worden. Nadat een vlieg/wesp gedood was en die op een laag muurtje lag, zagen we hoe de mieren een hele dag te werk gingen om het lijkje uit elkaar te halen en naar hun nest te brengen. Die dag had ik hier vier mannen (de kids, mijn man en mijn stiefvader) die elke vijf minuten bij het muurtje stonden om te kijken hoever de mieren gevorderd waren. Tja.

We leerden over de ruimte, vonden de melkweg, de Grote en de Kleine Beer. Zagen Venus en Jupiter bij het ondergaan van de zon. Keken door een telescoop om zo de kraters op het maanoppervlak te zien, maar ook vonden we Saturnus en konden we de ringen duidelijk zien door de telescoop. Met één van de zonen gek op alles wat met de ruimte te maken heeft, had dit werkelijk succes.

Op het wegje vlak bij ons huis fladderden elke avond vleermuizen van boom naar boom, en ook die werden bekeken, voor zover we dat konden in het schemerdonker.

Tijdens onze wandelingen zagen we geregeld vliegende herten en tijdens 1 wandeling hadden we het geluk dat er 1 op een boom zat die we van dichterbij konden bekijken. Wie durfde hem aanraken? Onze oudste dus, en hij kon voelen hoe het buitenste pantser aanvoelde dat de vleugels beschermd.

Frans Leren:

Tja, als je in Frankrijk bent, vang je hier en daar wel wat Franse termen op. Bonjour, Au revoir, S’Il Vous Plaît en Merci zitten er nu wel zeker in. Mama, wat betekent dat? Mama, wat heb je net gezegd? Kan je dit vertalen, mama? Hoewel ze zelf niet veel Frans spraken ben ik er zeker van dat het horen van de Franse klanken een hele ervaring was.

Leren Logisch Denken:

Onze oudste vroeg al vaker om te leren schaken, maar zowel ik als manlief hebben hier geen ervaring mee. Maar gelukkig Opa wel. In het vakantiehuisje was een schaakspel aanwezig en Opa leerde de kids (en ons ook) hoe we moesten schaken.

Zoals je ziet, een weekje vakantie bestaat hier niet. Kinderen leren altijd, en als ze niet beseffen dat ze leren, is het veel leuker. Spijtig dat ik met de examens zit die ze moeten halen, anders had unschoolen hier best wel gelukt. Nu maar verder dromen van onze volgende vakantie, en wat ze dan misschien wel leren 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.