leren het hele jaar rond

Leren – het hele jaar rond

Eén van de voordelen van thuisonderwijs is dat je kan kiezen wanneer je les geeft en wanneer je vakantie hebt. Volg je de schoolvakanties? Neem je vakantie wanneer het uitkomt? Neem je de zomer vrij of doe je gewoon door? Het maakt niet uit hoe je schema loopt in een jaar, je kan het aanpassen aan je eigen noden.

Lees ook: Leren hoeft niet saai te zijn – leren op vakantie

Een jaarlang leren

Wij kozen ervoor om het hele jaar door les te geven, met elke 6 à 7 weken een week vrij. In de zomer, tijdens de vakantie van manlief, nemen we 2 weken vrij. Op die manier lopen we minder het risico dat bij onze jongste (door zijn dyspraxie) al hetgene waar hij zo hard aan gewerkt heeft, weer uit zijn geheugen verdwijnt tijdens een langere vakantie. Nu werken we de hele zomer door, op een rustig tempo, en in september nemen we terug een weekje vrij. Beetje langer dan 7 weken werken, maar aan het huidige tempo voelt het niet langer.

Natuurlijk zorg ik er nu, tijdens de warme zomermaanden, wel voor dat we aan een thema werken dat hun aandacht een beetje bijhoudt. Dit jaar werd dat de prehistorie. Gekozen voor twee redenen: 1. ik heb twee jongens die zot zijn van alles wat met dino’s te maken heeft, en 2. de komende schooljaren werk ik met de jongste de geschiedenis door, van de Oudheid tot Onze Tijd, en dan past beginnen met de prehistorie best wel in het plaatje.

Voordelen van een continue leerplan

Pexels / Pixabay

Het hele jaar door leren heeft vele voordelen. Je hebt minder het gevoel dat iets “afgewerkt” moet zijn tegen een bepaalde datum. Is het boek niet volledig ingevuld in juni? Geen probleem, we werken gewoon verder in juli en augustus. Dit werkt nog goed voor de jongste, die nog 3 jaar heeft voor we aan het einde van zijn basisonderwijs-carrière zijn.

Natuurlijk voor de oudste heb ik wel een einddatum in zicht, daar hij komende juni examens voor het basisonderwijs moet afleggen, maar door deze maanden door te werken heeft hij normaal al zijn leerstof afgewerkt in april of mei, en hebben we de tijd erna om rustig dingen te herhalen die moeilijker zijn, of om aan zijn presentatie voor WO te werken. Want ook dat vraagt wat tijd, natuurlijk.

Een ander voordeel van de extra tijd is dat we de tijd hebben om stil te staan. Om te werken rond dingen die niet zo gemakkelijk gaan. Maar ook om gewoon even stil te staan, en te genieten van de tijd met elkaar. Ze worden zo snel groot, dus even een onverwacht dagje vrij nemen om samen naar het park te gaan bij een mooie dag kan met een gerust hart. Want, ach, wat je vandaag niet zag van de leerstof, zie je morgen wel. We hebben tijd. Laten we ervan genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.