Tweede inspectie van het huisonderwijs in vijf jaar

Van Leslie

19 december 2018

Mensen die mij kennen, online of offline, die hebben het in de loop van de laatste weken al wel gehoord. Gisteren had ik inspectie van het huisonderwijs dat de jongens hier krijgen. Dit is de tweede maal dat dit gebeurde sinds we begonnen zijn, de eerste keer was drie jaar geleden.

Lees ook: Eerste inspectie van het huisonderwijs

Het begon met een telefoontje op 12 november, met de melding dat ze op 18 december zouden langskomen. Ik had toen al direct wat informatie doorgegeven over onze situatie. Zo benoemde ik de nieuwe diagnose van de jongste die toch wel een invloed heeft op ons huisonderwijs. Daarna was het iets meer dan een maand afwachten tot ze gisteren aan de deur stonden.

De afspraak was om 10u30 en ze waren perfect op tijd. Toch al wat minder stress als ze niet te laat komen (of te vroeg, oh help). De dag daarvoor stond het huis hier nog helemaal overhoop omdat ik het “slimme” idee had mijn boekenkasten te reorganiseren. De ochtend zelf nog snel gestofzuigd en een dweil door het huis gegooid. Daarna stalde ik alle kaften van de jongens op tafel uit. Die lag helemaal vol zoals je kan zien op de foto.

inspectie van het huisonderwijs

Zodra ze aankwamen, ging het snel vooruit. We hadden gerekend op een uur, maar na een half uur waren ze al klaar. Even een overzichtje van hoe het verliep en wat nu te verwachten.

In de eerste plaats hebben ze amper iets ingekeken, buiten mijn map met administratie. Hierin zit de planning per vak, en omwille van de inspectie had ik ook de weekplanning afgedrukt. Ook toetsen die gedaan worden, zitten hierin, en de resultaten van onderzoeken rond ASS, ADHD en DCD van de jongste en het stotter/broddel-onderzoek van de oudste.

Bij de oudste keken ze naar zijn punten van de examencommissie, die toch redelijk goed zijn, dus daar maak ik mij geen zorgen over. Ook vroegen ze of er een reden was waarom we Engelstalige methodes gebruikten (wat ik o.a. doe om het Engels te verbeteren). Zijn miniatuurfiets die hij maakte voor zijn examen techniek werd ook bewonderd. Verder werd er wat gevraagd over onze dagelijkse planning. Hoe het lukte om op twee niveaus onderwijs te voorzien. 

Bij de jongste bespraken we waarom we momenteel geen examens doen, en waarom we wel denken aan examens BSO tweede graad via de examencommissie. Ook mocht hij iets tonen waar hij trots op was, en hij toonde zijn map met de lessen astronomie (de sterrenbeelden die hij geschilderd heeft).

Op het einde wensten ze ons nog veel succes met ons huisonderwijs. Ik hoop dat dat een goed teken is, en dat we net als vorige keer een positieve inspectie van het huisonderwijs hebben gehad. Voor nu is het afwachten op hun verslag. In de tussentijd vieren we de feestdagen en gaan we gewoon verder zoals we bezig zijn, want voor ons werkt dat en ik hoop dat ze dat tijdens de inspectie zeker gezien hebben.

Dit vind je misschien ook interessant…

Reset Week 3

Reset Week 3

Elke avond posten, dat wordt het niet, de postjes zijn veel te veel hetzelfde. Dan maar één keer per week en ik vul...

Reset Week 2 Dag 3

Reset Week 2 Dag 3

Vandaag begon ik stilletjesaan te zien wat ik terug wil creëren: rust! Tijdens het ochtendmoment haalden ze de grote...

16 Reacties

 1. Shirley

  Interessant verhaal over thuisonderwijs je hebt mij nu wel nieuwsgierig gemaakt waarom je thuisonderwijs geeft. Ik ga je blog lezen thans for sharing😉

  Antwoord
  • Leslie

   Het staat hier en daar wel ergens vermeld waarom we hiervoor kozen, maar ik moet er inderdaad eens een uitgebreidere blog post aan wijden. Ik zet het alvast eens op mijn blogplanning.

   Antwoord
 2. Saar

  Oef, dat moet spannend zijn. Sterk dat jullie gekozen hebben voor thuisonderwijs. Ergens wil ik dat ook wel doen, maar de combinatie met mijn werk lijkt me niet echt haalbaar…

  Antwoord
  • Leslie

   Je ziet, inderdaad, erg weinig huisonderwijsgezinnen waar beide ouders werken. Ik werkte in het begin nog van thuis uit en probeerde het zo te combineren. Anderen werken halftijds, of wisselen af tussen partners qua shift. Het vraagt inderdaad wel veel planning, maar zeker voor mijn jongste zoon is het een godsgeschenk. De rust die hij hiermee krijgt, is goud waard.

   Antwoord
 3. Frederique

  Wat fijn dat het tot de mogelijkheden hoorde voor jullie en dat het bevalt. Hopelijk is de beoordeling weer positief. Fijne dagen!

  Antwoord
  • Leslie

   We zullen nog even moeten wachten tot na de feestdagen voor we weten hoe het verlopen is. Toch altijd weer spannend. Ook voor jullie fijne feestdagen!

   Antwoord
 4. Mario

  Ik had hier nog nooit van gehoord. Ik dacht dat kinderen gewoon les moesten krijgen op school. Ik lees dat je aangeeft dat het voor jullie een zege is (blij voor jullie), maar misschien dat ik niet voldoende informatie heb, maar missen kinderen nu niet een stukje sociale ontwikkeling? Kijk uit naar je blog waarin je misschien wat meer verteld waarom je deze keuzes hebt gemaakt….

  Antwoord
  • Leslie

   In Nederland is er een schoolplicht, geloof ik, maar in België (en Vlaanderen, waar ik woon) is er een leerplicht. Maar ook in Nederland kan je huisonderwijs geven onder bepaalde voorwaarden, maar weet niet zeker hoe dat juist zit.

   Om op je andere opmerking terug te komen. Mensen die geloven dat scholen perfect zijn voor sociale ontwikkeling vergeten dat kinderen in school telkens onder hun voeten krijgen wanneer ze sociaal zijn omdat ze niet mogen praten tijdens de les 😉 Nee, even serieus. Sociale ontwikkeling leer je niet enkel op school, dat gebeurt in het dagelijkse leven. Er zijn hobby’s en clubs, vrienden en familie, zolang je je kinderen niet opsluit in de kelder komt dat allemaal in orde met die sociale ontwikkeling. Ik durf zelfs beweren dat mijn kinderen veel socialer zijn dan toen ze nog naar school gingen.

   Antwoord
 5. Nicole Orriëns

  Op zich niet verkeerd dat ze even komen kijken of alles goed gaat. Gezien de manier waarop het onderwijs is ingericht denk ik dat thuisonderwijs soms echt superieur is!

  Antwoord
  • Leslie

   Inderdaad, er is niets verkeerd aan het feit dat ze komen kijken. Wel altijd spannend en zenuwslopend LOL

   Antwoord
 6. ingrid

  ieder zijn keus. ik heb heel blij dat ik kan werken en de meiden naar school gaan

  Antwoord
  • Leslie

   Gelukkig zijn we allemaal anders, hé. Het leven zou saai zijn als iedereen altijd dezelfde keuzes zou maken 😉

   Antwoord
 7. Danielle

  Ik heb me ook een beetje verdiept in het geven van onderwijs thuis, maar ondanks dat het me op sommige vlakken beter leek voor mijn kids, vond ik dat er toch wel erg veel bij kwam kijken. Knap hoe je dat doet!

  Antwoord
  • Leslie

   Er komt inderdaad veel bij kijken. Gelukkig geeft het ook genoeg voldoening, want ik weet niet of ik het anders zou volhouden LOL

   Antwoord
 8. Chahida

  Hey, net ook begonnen met thuisonderwijs. Er komt heel wat bij kijken inderdaad 🙊 mag ik vragen welke boeken jij gebruikt ?

  Liefs,
  Chahida

  Antwoord
  • Leslie

   Beste Chahida,

   Alvast veel succes toegewenst. Hoe oud zijn je kinderen? Ik vraag het omdat we in het lager onderwijs minder met methodes werkten (enkel voor wiskunde en een gedeelte taal). Nu in het secundair werken we vooral aan de hand van de vakfiches van de examencommissie, aangevuld met gedeeltes schoolmethodes, zelf samengestelde bundels en (meestal Amerikaanse) huisonderwijsmethodes.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *