Onze favoriete kerstfilms

Kerstmis: een tijd voor familie, gezellig samen zijn, lekker eten en cadeautjes. Maar dat is niet het enige waar ik aan denk wanneer Kerstmis weer voor de deur staat. Nee, ik denk ook aan alle kerstfilms die ik weer ga kijken. En daarom vandaag, een overzichtje van de twee favoriete kerstfilms van ons gezin (of alleszins toch van mij).

White Christmas

Een klassieker, maar één die ik al jaren telkens opnieuw kijk met Kerstmis. Ik ben gek op musicals, en White Christmas is gewoon zalig. De hoofdrollen in deze film zijn weggelegd voor Bing Crosby (Kapitein Bob Wallace ) en Danny Kaye (soldaat Phil Davis), en de film is gecreëerd rond het liedje “White Christmas” dat werd gecomponeerd door Irving Berlin.

De film start met Wallace en Davis die, tijdens Wereldoorlog II, optreden voor de Amerikaanse troepen tijdens Kerstmis. Na de oorlog treden ze samen op en krijgen ze hun eigen Broadway show. Wanneer ze op vakantie gaan, komen ze hun oude generaal-majoor tegen die nu een herberg runt, maar financiële problemen heeft. Wallace en Davis besluiten hun show naar Vermont te brengen om bezoekers te lokken en hun legerdivisie bij elkaar te brengen om zo hun vroegere generaal te eren.

Santa Claus: The Movie

Een andere film die al sinds mijn kinderjaren tot mijn favoriete kerstfilms behoord, is Santa Claus: The Movie uit 1985. Een prachtige film over het verhaal van de kerstman, zeker het eerste deel is een prachtige vertelling. Als kind hadden we hem op videocassette en ik heb hem even moeten missen toen we op DVD overschakelden. Een aantal jaar geleden vond ik hem eindelijk op DVD, en nu kan ik hem elk jaar weer bekijken.

De film vertelt over het ontstaan van Santa Claus (de kerstman), die, samen met zijn vrouw Anya, het internationale icoon van Kerstmis wordt. In het begin van de film zie je hem als gewone werkman die kinderen blij maakt met zelfgemaakte cadeautjes, en wanneer ze terechtkomen in een sneeuwstorm worden ze gered door de “Vendequm” (kerstelfjes) die hen naar de Noordpool brengen. Naast het verhaal van zijn ontstaan, zie je ook het verhaal van de elf Patch, die zijn methodes voor het maken van speelgoed wil gebruiken in de echt wereld en zo in de handen valt van een op winstbeluste zakenman.

We kijken hier ook nog andere films die bij het seizoen horen, maar deze twee zijn toch mijn grootste favorieten. Geen kerstseizoen zonder deze minstens één keer gezien te hebben. Hebben jullie ook zo’n tradities rond kerstfilms? Wat zijn de favoriete kerstfilms van jullie gezin? Misschien hou ik er nog een leuke tip aan over voor volgend jaar.

21 Replies to “Onze favoriete kerstfilms”

  1. Ik blijf het liefst ver weg van Kerstfilms.
    Op kerstdag heb ik naar The Omen gekeken en naar The end of the f***ing world…. meer mijn smaak, denk ik. En dat is al heel wat, want ik kijk heel weinig films en series…
    maar als je er van geniet moet je dat zeker doen natuurlijk! ;),

  2. In de comments zag ik home alone voorbij komen. Mijn dochter is gek op die film. Elk jaar bekijkt ze ‘m weer met groot plezier. Ik niet 😉
    Mijn lievelingsfilm is Scrooge.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.