cadeau budget

Heb jij een cadeau budget?

cadeau budget

December, een dure maand. Zoals ik in mijn vorige berichtje al vertelde, wordt hier toch wel wat afgefeest. En laten we eerlijk zijn, dat begint hier al voor december. Mijn oudste zoon is jarig in januari, dan de feesten (en mijn verjaardag) in december, mijn man is jarig in januari en de jongste in februari. Inderdaad, ja, niet zo handig gepland. Al die feesten, het vraagt toch wel wat cadeautjes en als je niet oppast, kunnen de uitgaven toch wel wat oplopen. Zeker als gezin met één inkomen moet je toch wel een aantal keuzes maken om dit allemaal in goede banen te leiden. Eén van de zaken om de dure feestmaanden door te komen is het aanleggen van een cadeau budget.

Lees ook: Decembermaand Feestmaand

Waarom een cadeau budget

Omdat wij sowieso al een budget plannen, was het logisch om ook voor de cadeau uitgaven een bedrag te voorzien. De meeste momenten waar wij een cadeau voor voorzien, vallen in vier opéénvolgende maanden, en daarom besloten we een bedrag vast te leggen per persoon en per feest waar een cadeau voor voorzien wordt. We tellen dat bedrag samen en delen het door 8. Op die manier sparen we van maart tot oktober en moeten we van november tot februari ons geen zorgen maken over deze uitgaven. Cadeautjes voor andere momenten plannen we in ons gewone budget in.

Hoe start je?

Ook als je feesten meer verspreid liggen kan je een budget voorzien. Je kijkt naar welke gebeurtenissen in je gezin of familie cadeaumomenten zijn en hoeveel je normaal uitgeeft. Tel alles op, deel door 12 en zet dit bedrag elke maand opzij op een rekening. Wanneer er dan een cadeaumoment aankomt, heb je het geld opzij staan. Het eerste jaar is het misschien nog wat schuiven (stel dat je deze maand start en volgende maand twee verjaardagen hebt, dan heb je dat volledige bedrag nog niet opzij staan). Wij losten dat op door een deel van onze belastingsteruggave hiervoor te gebruiken.

Overzicht houden

Ik ga het hier later nog wel uitgebreider over hebben, maar wij hebben een aantal spaarrekening die elk een doel hebben. Eén spaarrekening bevat het geld dat we in de loop van het jaar opzij zetten voor grotere aankopen, of in dit geval, voor de cadeautjes. In een excel bestand hou ik bij hoeveel er voor elk doel al gespaard is, en wanneer er iets wordt uitgegeven, noteer ik dat ook. Op die manier hou ik overzicht.

En jij? Heb jij een cadeau budget? En hoe werkt het voor jou?

12 Replies to “Heb jij een cadeau budget?”

 1. Wat verstandig! Hier kunnen een hoop mensen met een gat in hun hand van leren 😉
  Ikzelf ben in december jarig en mijn vriend in januari dus we zitten met precies hetzelfde dat we in een korte tijd veel cadeautjes ‘moeten’ kopen. Voor dit jaar besloten niks voor onze verjaardagen te geven maar alleen met Kerst 🙂 maar dat gaat natuurlijk niet op als je kinderen hebt!

  1. Wij geven elkaar voor onze verjaardag ook eerder iets klein. Vooral de cadeautjes voor de kinderen (zowel verjaardag als kerst) zijn de grote schuldigen in het budget LOL

 2. Ik heb geen budget, maar ik houd wel in mijn achterhoofd dat je het niet te bont moet maken. Met kerst heb ik natuurlijk een hoger budget om mijn ouders aan cadeautjes te voorzien, dan voor de rest van de familie. Maar dat is logisch lijkt me.

  1. Lijkt me inderdaad normaal dat je voor sommigen een hoger budget hebt dan voor anderen. Zo zijn cadeautjes voor de kinderen hier de grootste kost en kopen we voor elkaar iets kleins.

 3. Leuk stuk om te lezen. Budget voor de maand december stellen we nooit vast gezien de feestdagen en verjaardagen die we hebben. We houden ons er toch nooit aan omdat je dan continue aan het wikken en wegen bent. Je koopt dan uiteindelijk iets wat je eigenlijk niet wilt hebben maar vanwege het bedrag heb je het maar gekocht is mijn ervaring.

 4. Wij hebben momenteel zeker een budget, en gelukkig ben ik een ster in het vinden van hele mooie cadeautjes voor weinig geld. Onlangs nog bij de Hema een oude collectie zilveren armbandjes met parels. Van 17,50 voor 5 euro. Ik vond een mooie roze trui met wol en alpaca erin van 34,95 voor 4,99 (echt waar) bij H&M en een fles heerlijke volle rode wijn voor 5,50. Dat soort dingen. Mooie producten voor weinig geld. Dat is altijd eigenlijk wel een ‘sport’ voor mij.

 5. Wat knap als je zo het geld opzij kunt zetten. IK zou hier nog zoveel van kunnen leren.
  Wij hebben hier wel iets van een vast bedrag voor cadeautjes voor verjardagen en andere feesten, maar dat leg ik niet weg. En voor elkaar, tja, daar kijken we gewoon of er wensen zijn en of het haalbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.