Wonderlijke momenten – Inspectie komt eraan

Vorige week was ik ziek, deze week was het zowaar aan de oudste. Geen foto’s deze week, het is er gewoon niet van gekomen. Wat er wel gebeurd is, dat lees je hieronder.

Maandag – Inspectie

Nee, ik had op maandag nog geen inspectie, maar het langverwachte telefoontje kwam er wel aan. Iets voor de middag werd ik opgebeld door de onderwijsinspectie dat ik op de lijst stond voor een inspectie van ons huisonderwijs dit schooljaar.

Ze wilden op 18 december langskomen. Mij geen probleem, altijd welkom. Het geeft natuurlijk wel wat extra stress, niet alleen voor mij, maar ook voor de kinderen. Zeker voor de jongste was het al direct op de eerste dag voelbaar. Na het telefoontje ging er niets nog goed. Na wat praten en wat relativeren, en hem te focussen op dingen die we gepland hebben tussen nu en dan, ging het al wat beter.

Tijdens picture study bestudeerden we een schilderij van Picasso: De Oude Gitarist. Dit stuk komt uit zijn Blauwe Periode. Ik vertelde over deze periode in zijn leven en hoe zijn gemoedstoestand invloed had op zijn manier van schilderen en keuze van kleur.

In de namiddag had de oudste gitaarles (gemakkelijk dat dat overdag kan) en toen hij thuiskwam, had hij de datum van zijn klasconcert bij. Dat komt er ook weer aan, dus daar mogen we binnenkort naar gaan luisteren.

De jongste en ik startten ook een kort nieuw thema op: Wereldoorlog I. Omdat we het vorig jaar al redelijk uitgebreid bestudeerd hebben, toen we een weekend in de Westhoek logeerden, houden we het nu bij een week. We lazen een aantal hoofdstukken in Milans Groote Oorlog en werkten in een werkboekje: Het verhaal van ‘De Groote Oorlog’.

Dinsdag – Für Elise

Na de stress van maandag, keerden we op dinsdag terug naar “business as usual”. De jongste bracht de inspectie nog wel een paar keer ter sprake, maar verder konden de lessen gaan zoals anders. In ons ochtendmoment luisterden we bv. naar een tweede stuk muziek van Beethoven: Für Elise.

Ik maakte ook wat aantekeningen over de lessen Nederlands en Wiskunde bij de jongste, die ik wou bespreken met de logopediste op woensdag. Op die manier kan zij problemen die ik opmerk meenemen in de oefeningen die zij met hem doet.

Woensdag – Geen tekenles

Op woensdag gaat de jongste normaal naar de tekenles, maar deze week was het geen les. Dat is al twee weken na elkaar dat hij het moet missen (vorige week waren hij en ik ziek). Dat startte de dag al in mineur, en het feit dat hij naar de logopedie moest, maakte het er niet beter op.

Het werd een dag van trekken en sleuren om alles gedaan te krijgen met hem, en de oudste werd quasi verplicht voor een groot deel zelfstandig te werken. Gelukkig kan ik erop vertrouwen dat hij dat dan ook doet. Enkel Engels en Frans zijn wat moeilijk om alleen te doen, en die bleven die dag dan maar liggen.

Donderdag – Papa thuis

Donderdag had mijn man een dag verlof. Hij moest naar de medische controle voor het werk, en als vrachtwagenchauffeur is dat toch altijd wat stressen om dat te regelen. Hij had besloten om een dag verlof te nemen zodat hij in de voormiddag rustig kon gaan. In de namiddag zouden we hier nog wat klusjes konden afwerken. De lessen bestonden hier dus uit wat doe-het-zelven, ook een belangrijke les, zelfs al is het vak Techniek voor de oudste afgerond.

Ook kwam eindelijk het verslag van het ziekenhuis aan voor wat betreft de jongste. Dat kan doorgestuurd worden naar het CLB en hopelijk heb ik dan zijn vrijstelling in orde voor de inspectie langskomt. Fingers crossed!

Vrijdag – Documentaires

Omdat de oudste helemaal niet goed was, besloten we het die dag wat rustig te houden. De jongste had al zijn werk voor die week klaar, de oudste moest eigenlijk nog wat talen afwerken, maar na het ochtendmoment besloten we documentaires op te zetten. Wat afleveringen van Het Lichaam Van Coppens, een documentaire over een wolf in Ethiopië en één over een bepaald weerfenomeen in Zuid-Amerika.

Terwijl de jongens daar naar keken verzette ik wat werk voor het VHoV en dit blog. Ik werkte bijvoorbeeld aan een blog post over een onderdeel van ons huisonderwijs.

Lees ook: Natuurstudie – Charlotte Mason huisonderwijs

Weekend!

Hans / Pixabay

Het weekend hielden we helemaal rustig. Lekker nog wat uitzieken, beetje kaarten, en lekker koken (want om recepten uit te proberen heb ik geen tijd in de week). Deze keer probeerde ik een curry uit, héél lekker en gezond met veel groenten. Voor mijn mannen met rijst en ik at er bloemkoolrijst bij. En nu, nu kijk ik toe terwijl onze Belgjes ingemaakt worden door de Zwitsers, na een goede start van de wedstrijd. Tja, we kunnen niet alles winnen, zeker?

Hoe verliep jullie week?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.