Waterschapsheuvel – Een klassieker in je voorleesmoment

Van Leslie

13 april 2020

Waterschapsheuvel, toch echt een klassieker onder de boeken als je eerlijk bent. Zelf had ik het al verschillende keren gelezen doorheen mijn leven, en ook in ons huisonderwijs kwam het al twee keer aan bod. Mijn versie ziet er dan ook niet meer zo “gezond” uit. Ik bedenk me net dat het dringend tijd is voor een nieuwe versie. Vermoedelijk een hardcover als ik eerlijk ben. Het is natuurlijk geen modern boek wat het soms wel moeilijk maakt om de aandacht erbij te houden voor hen, maar blijkbaar is het me toch gelukt, want er werd geregeld gevraagd om nog een hoofdstuk te lezen.

Toen ik met de oudste het schema van Build Your Library Level 7 rond World Geography gebruikte kwam het boek tevoorschijn in de weken waar we rond Europa werkten. Hij zou toen normaal in het eerste secundair gezeten hebben, de jongste had toen de leeftijd van het vijfde leerjaar lager onderwijs. Nu zijn ze beiden uiteraard iets ouder (de oudste zou naar het vierde secundair gaan en de jongste naar het tweede secundair). Dit om even een beeld te geven van de leeftijden waarin we het gebruikten.

Het verhaal

In het boek volgen we het konijn Hazelaar en zijn broer Vijfje die hun kolonie verlaten na een visioen van Vijfje. Samen met een aantal andere rammelaars vertrekken ze op weg naar een nieuwe toekomst voor hun eigen kolonie. De reis naar Waterschapsheuvel is uiteraard niet zonder gevaren en zelfs nadat ze hun doel bereikt hebben, is hun nieuwe kolonie nog niet klaar. Ze hebben namelijk wijfjes nodig en deze krijgen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Met de hulp van een meeuw vinden ze een kolonie waar ze proberen wijfjes mee naar hun kolonie te krijgen, maar dit veroorzaakt meer problemen dan ze verwacht hadden. Ik kan natuurlijk veel meer vertellen over dit prachtige boek, maar laten we eerlijk zijn, je kan het beter zelf lezen.

De film en de serie Watership Down

In 1978 werd van het boek een tekenfilm gemaakt: Watership Down. Nadat we de eerste keer het boek samenlazen werd ook die tekenfilm gezien. Het heeft een aantal momenten in de film die misschien niet geschikt zijn voor de jongere of de gevoelige kijker, dus daar zeker rekening met houden. Het meest bekende uit die tekenfilm is natuurlijk het liedje “Bright Eyes”, een andere klassieker die je zeker samen met je kinderen zou moeten beluisteren.

Eind jaren negentig volgde er een serie rond Waterschapsheuvel, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik die nooit gezien heb. De serie die momenteel op Netflix staat hebben we wel gekeken. Deze kwam in december 2018 uit, als ik het mij goed herinner, maar we hebben gewacht met te kijken tot we het boek uit hadden.

Eerlijk gezegd, zijn we eerder fan van de oorspronkelijke tekenfilm dan van de nieuwe mini-serie. Er werden teveel stukken geknipt en aangepast, terwijl je zou denken dat in een mini-serie dat een totaal van bijna 4u heeft, het boek toch zo goed mogelijk zou gevolgd kunnen worden. Het is zeker niet slecht gedaan, en leuk om te kijken, maar naar onze smaak iets minder in lijn lopend met het boek dus. Deze serie is een samenwerking van BBC en Netflix en dus te vinden op Netflix voor wie geïnteresseerd is om ze te bekijken na het lezen van het boek.

Lesideeën voor Waterschapsheuvel

Tja, je kan van een huisonderwijzer nu eenmaal niet verwachten dat ze wat tips geeft om het boek te gebruiken in de lessen, nietwaar? Toen we Waterschapsheuvel de eerste keer lazen paste het in de “World Geography” lessen van de oudste rond Europa, en meer bepaald Groot-Brittannië. De plaatsen genoemd in het boek, zijn plaatsen die echt bestaan. Onze versie van het boek heeft een losse kaart die je kan gebruiken om de reis van de konijnen te volgen.

Voor de jongste werkte ik in die periode rond het thema zoogdieren en gebruikte konijnen als startpunt. Het boek geeft een goed beeld weer van hoe konijnen in het wild samenleven, dus dat paste perfect.

De tweede keer is het de jongste die rond “World Geography” werkt, de oudste daarentegen die lette meer op de verschillende systemen van de kolonieën die in het boek ter sprake kwamen en maakte vergelijkingen met democratie en dictatuur in onze eigen leefwereld nu, en in onze geschiedenis.

Al bij al is het boek dus zeker geschikt om met verschillende leeftijden te werken, vanaf het einde van het lager onderwijs. Je kan de bijhorende lessen aanpassen aan de leefwereld van je kind, of koppelen aan een les uit de geschiedenis bijvoorbeeld. En zelfs al koppel je het niet aan een lesonderwerp, het is zeker een boek dat het verdient (voor)gelezen te worden en om van genoten te worden.

 

 

Dit vind je misschien ook interessant…

Reset Week 3

Reset Week 3

Elke avond posten, dat wordt het niet, de postjes zijn veel te veel hetzelfde. Dan maar één keer per week en ik vul...

Reset Week 2 Dag 3

Reset Week 2 Dag 3

Vandaag begon ik stilletjesaan te zien wat ik terug wil creëren: rust! Tijdens het ochtendmoment haalden ze de grote...

10 Reacties

 1. rachel

  denk dat een hoop kinderen dit leuk vinden, hier zijn ze daar al te oud voor 😉

  Antwoord
  • Leslie

   Dat weet ik zo niet, dit boek word meestal in scholen aangeboden in de laatste jaren secundair, maar dan wordt er natuurlijk meer ingegaan op de literaire kant.

   Antwoord
 2. nicole

  Ik vond als kind de film van het boek altijd zo vreselijke droevig… En dan met liedje erbij…

  Antwoord
 3. Joanne

  Ik had er eerlijk gezegd nog niet eerder wat van gehoord!

  Antwoord
 4. Sanne

  Nog nooit van gehoord. Maar wat lijkt mij dit een leuk boek voor mijn zus haar kindje.

  Antwoord
 5. Frederique

  We moesten het verplicht lezen toen ik nog op de middelbare school zat (heeeeeeeeeel lang geleden) maar mijn kinderen hebben het alle drie niet hoeven lezen (drie verschillende scholen). Ze hadden er zelfs nooit van gehoord tot ik erover begon. Dat vond ik wel wonderlijk want in mijn ogen is het inderdaad een echte klassieker!

  Antwoord
 6. Barbara

  Hier warme herinneringen aan het boek en de tekenfilm. Deze laatste is inderdaad nogal indrukwekkend en zou ik niet direct snel aan jongere kinderen laten zien.

  Antwoord
 7. Simone

  Ik ben dol op lezen en hoop dat mijn kleintje (nu nog in de buik) later ook zal gaan lezen. Super leuk!

  Antwoord
 8. Marsha

  Ik had altijd gemengde gevoelens hierover als kind. Vond het een leuke tegenfilm maar ook werd ik er verdrietig van en kreeg ik er soms een naar gevoel van bij sommige scenes.

  Antwoord
 9. Kiki

  mijn jeugd herinneringen komen weer naar boven. enorm indrukwekkend verhaal, weet niet of jonge kinderen dit leuk zouden vinden, ik vond het erg verdrietig soms

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *