Verandering van spijs doet eten …

Nu, in dit geval doet verandering werken. Vorige week geen postje van ons, maar vandaag weer wel. Even een overzichtje van de belangrijkste momenten in de laatste twee weken en iets meer over de verandering.

Als je kijkt naar het dagschema dat ik eerder al postte, zie je dat ik de kids naast elkaar les gaf, waar ze afwisselend zelfstandig werkten en met mij. Op die manier kon ik mij met één van hen bezighouden terwijl de andere toch verder werkte. De laatste weken begon het mij duidelijker te worden dat dit niet werkte. Mij goed, dan maar anders. Maar hoe?

Deze week kwam ik op het idee om hen af te wisselen, maar in plaats van hen zelfstandig te laten werken in de tussentijd, mogen ze nu lezen of anders stilletjes spelen (lego’s, auto’s, puzzelen, …). Onze dag gaat goed vooruit en we zijn niet veel later klaar dan daarvoor (eigenlijk zelfs vroeger in de meeste gevallen). En tot nu toe lijkt het wel te werken voor beide. We zien wel wat de toekomst brengt.

We hebben ook geen schema meer van wat eerst komt, en wat daarna. Ik schrijf de avond ervoor op het bord welke vakken wie moet doen en dan mogen ze elk kiezen welk ze eerst willen doen, en als het gedaan is, mogen ze het zelf wegvegen. Zo komt ons bord elke dag leeg 🙂 Hopelijk blijft dit nog even duren. Ik probeer het workboxsysteem terug in te voeren, want ik wil echt dat ze toch iets zelfstandiger leren werken (zeker met het secundair in zicht voor de oudste), maar dat komt wel … hopelijk 😉

Nu, even een overzichtje van wat we beleefden de afgelopen weken.

Sport

Deze dagen zijn onze weken goed gevuld met sport. Nu ja, misschien niet de hele week, maar twee dagen in de week zitten we toch volgeboekt. Op woensdagnamiddag heeft de oudste zwemles, en dan ’s avonds hebben ze beide judo (achter elkaar natuurlijk *zucht*), en op vrijdag ook weer judo.

Nu het goede nieuws over het zwemmen: onze oudste behaalde zowel zijn brevet van 25m en 50m al in de eerste drie lessen, nu met de vierde les is het al zeker dat hij begint te werken aan het brevet van 100m. Hij leert nu duiken zodat hij dat kan halen. En dat is mijn kind dat deze zomer nog geen twee slagen kon doen in het water. Hopelijk doet de jongste het na de kerstvakantie even goed. (Waarschijnlijk niet zo snel, maar ik hoop hem wel vooruitgang te zien boeken elke les. Zal goed zijn voor zijn zelfvertrouwen.)

De jongste doet het dan weer goed in de judo. Ik had er schrik voor toen we hem inschreven, maar de trainers zijn op de hoogte dat hij DCD heeft en het wordt heel goed opgevangen. Ik zie hem letterlijk vooruit gaan elke les. En hij geniet, dat is belangrijk.

Literatuur

Met de jongste sloten we Despereaux af, we wachten nu op de DVD die we via de bib bestelden bij een andere bib. Deze week begonnen we in Sjakie en de Chocoladefabriek. De oudste luistert ook mee, en ze vroegen beide of we rond chocolade konden werken. Dat doen we volgende week, een lapboekje maken tijdens het “eigen thema” moment. Misschien dat we binnenkort ook eens naar het chocolademuseum gaan.

De oudste en ik lezen nog verder in Harry Potter en de Steen der Wijzen. Hij is er momenteel van overtuigd dat hij ook een brief van Hogwarts wil krijgen. Hmm, hem misschien maar even duidelijk maken dat hij dan op internaat gaat, misschien dat zijn enthousiasme dan mindert 😉

Frans/Engels

Buiten de gewone lessen met En Action voor de oudste, en mijn eigen bundels voor de beide (om het spreken te oefenen), maken we duchtig gebruik van Netflix om hier te helpen. Elke dag kijken we een tekenfilm in het Frans (geen ondertiteling, of ondertiteling in het Frans) en een aflevering van Doctor Who in het Engels (geen ondertiteling, want hier geen ondertiteling in het Engels).

Ik denk dat ik binnenkort maar eens denk aan vriendjes die die talen spreken om met te communiceren. Ik heb vrienden in Amerika die kinderen van hun leeftijd hebben, dus Skype is daar misschien een mogelijkheid, en Frans zal ook wel lukken, in de judo zijn er kinderen die tweetalig worden opgevoed omdat één van de ouders Franstalig is. Nog even over doordenken hoe ik dit aanpak, maar komt wel in orde.

Uitstapjes

Geen echte uitstapjes de laatste weken, maar volgende week hebben we er één gepland staan: Technopolis, met andere TO’ers. De kinderen kijken er al naar uit. En zij niet alleen, ik ook 🙂

Ik denk dat dat het weer was voor de laatste weken. We hebben nog twee weken les, en dan nemen we een weekje vrij voor de oudste zijn verjaardag (we doen hetzelfde in februari met de jongste). Nog geen idee wat we gaan doen, maar ik denk dat we wel iets verzinnen. Misschien dat ik iets organiseer voor zijn verjaardag waar we andere TO’ers op uitnodigen, weet alleen nog niet wat. Even over denken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.