Olifant lapbook

Van Leslie

22 juni 2020

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik hiervoor heel ver terug ben moeten gaan. Dit was de allereerste unit study die ik deed met de jongste. Met de jongste? Ja, alleen met de jongste. De oudste die deed toen een unit study rond leeuwen (daarover volgende week meer).

Ik neem je even terug naar de herfst van 2014. We waren net begonnen met huisonderwijs, en op dit moment stond leren voor de oudste nog gelijk aan school en school aan pesten dus een heel negatieve link. Voor de jongste stond leren gelijk aan niet kunnen en dom zijn. Tja, we kwamen met een leuke bagage, ik kan het je vertellen.

Gelukkig waren er die periode wat lichtpuntjes. 1. Mijn man was in opleiding voor vrachtwagenchauffeur en tijdens zijn praktijklessen was hij vaak enkel in de voormiddag van huis. 2. We hadden een abonnement voor de Zoo/Planckendael. 3. Planckendael is nog geen 20 minuten rijden van ons verwijderd (met de trein zelfs twee stations, zeker te doen). We ontsnapten dus regelmatig naar Planckendael om daar telkens weer opnieuw nieuwe dingen te ontdekken.

Tijdens één van die namiddaguitstapjes kwam ik op het lumineuze idee dat ze elk een dier moesten uitkiezen en dat we de dag erna naar de bib zouden gaan en boekjes ontlenen om er meer over te weten te komen. Het moest een dier zijn waar ze nog niet veel van wisten, maar waar ze wel benieuwd naar waren. De jongste koos voor de olifant.

Boeken

De meeste heb ik uit de bib gehaald, enkel het Ooggetuigen-boek is uit “eigen collectie”. Tja, ik was daar vroeger al fan van en dat is gebleven zodra ik kinderen had.

Enkel het laatste boek is een leesboek, verder waren het non-fictie boeken over olifanten.

Lapbook

Ik zou je graat kunnen vertellen waar ik het lapbook dat je op de foto’s ziet vandaan haalde, maar ik vrees dat ik het antwoord schuldig moet blijven. Ik vermoed dat ik verschillende lapbooks heb gebruikt die ik gratis online vond, en hem zelf liet beslissen welke vragen hij wou beantwoorden, hier en daar met wat aanvulling van mij.

De vragen

De volgende vragen speelden door zijn hoofd en wou hij graag een antwoord op:

 • hoe oud wordt een olifant?
 • wat doet een olifant elke dag?
 • waar dient een slurf voor?
 • zijn er verschillende olifanten?

Ik vulde wat aan met wat dingetjes:

 • ik leerde hem de classificatie van dieren
 • hij verzamelde een aantal interessante feitjes
 • naast de slurf liet ik hem nog andere lichaamsdelen van de olifant bestuderen (de huid, de slagtanden en de poten)
 • wat (en hoeveel) eet een olifant?

Werkwijze

Toen we dit deden was hij nog niet in staat om lang zijn aandacht te houden bij een tekst en die zowel technisch als begrijpend te kunnen lezen. We spraken dan ook af dat hij één à twee boekjes per dag afwerkte, samen met mij. We bekeken de vraag, zochten in de boekjes naar de hoofdstukken die passend leken, vergeleken, en kwamen samen tot een passend antwoord.

Zodra hij alle boekjes had afgewerkt, maakten we op de laatste dag een mooie layout, hij kleurde zijn voorblad (niet echt levensecht, maar goed, hij had plezier), en om af te werken zocht hij nog kleine fotootjes om erbij te kleven, want “anders is het maar leeg hé mama”. Ik zie het hem nog zo zeggen.

Het resultaat

Dit was het eerste moment dat hij besefte dat leren leuk kon zijn, dat hij niet dom was, maar dat hij wel dingen kon leren en uitdokteren net zoals ieder ander. Het was de eerste stap in onze de-school (of ontschool) periode richting ons huidige huisonderwijs. Ik ben de olifanten er nog altijd dankbaar voor.

 

Dit vind je misschien ook interessant…

Reset Week 3

Reset Week 3

Elke avond posten, dat wordt het niet, de postjes zijn veel te veel hetzelfde. Dan maar één keer per week en ik vul...

Reset Week 2 Dag 3

Reset Week 2 Dag 3

Vandaag begon ik stilletjesaan te zien wat ik terug wil creëren: rust! Tijdens het ochtendmoment haalden ze de grote...

1 Reactie

 1. Stephanie

  Heel tof gedaan zo, das echt wel iets wat ik ook kan gebruiken hier. Dankjewel voor de inpiratie!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *