Marsepein

Lekker marsepein recept

Een tijdje geleden zag ik een oproep rond een December Challenge. Wat houdt dat in? Wel, een hele maand lang ga ik, net zoals enkele andere bloggers, dagelijks een postje plaatsen over een bepaald onderwerp. Het eerste onderwerp moest een recept zijn, een zelfgemaakte sint traktatie. Nu, mijn zonen zijn dan wel al wat ouder, dat wil niet zeggen dat er geen tradities meer zijn die overgebleven zijn uit hun jongere jaren toen er nog wel Sinterklaas gevierd werd. Eén van deze tradities is marsepein maken. En daarom vandaag het marsepein recept dat wij gebruiken.

Marsepein
pixel2013 / Pixabay

Zelf marsepein maken is niet zo moeilijk, en het is een activiteit die je zelfs met kleinere kinderen kan doen. Eens de marsepein gemaakt is, kan je daarna allerlei figuurtjes boetseren.

Marsepein recept

Het marsepein recept dat ik normaal gebruik is heel simpel, en heeft maar drie ingrediënten nodig: 400g amandelmeel, 300g poedersuiker en 2 eiwitten. Meng alles goed door elkaar (dat kan met de hand, maar ook met een keukenrobot). Rol het mengsel daarna stevig in plasticfolie en laat het opstijven in de koelkast. Je mag toch rekenen op een tweetal uur voor je verder kan.

Zodra de marsepein dan klaar is, verdeel ik het in drie delen en meng ik onder elk deel een paar druppels voedingkleurstof. Meestal gewoon rood, blauw en geel, met die kleuren komen ze al een heel eind om leuke figuurtjes te maken. Ook gewoon marsepeinballetjes zijn al een succes, je rolt gewoon balletjes met de marsepein en rolt ze door de cacaopoeder. Moeilijk hoeft het echt niet te zijn, maar het is wel een leuke manier om een namiddag te vullen op deze manier.

missingpinky / Pixabay

Heel eerlijk? Toen de jongens nog klein waren, had ik meestal al marsepein op voorhand gemaakt. Zo konden ze al beginnen boetseren terwijl “hun” marsepein stond op te stijven. Kwestie van hun geduld niet te lang op de proef te stellen.

Dit jaar hebben we nog geen marsepein gemaakt, maar er werden al hints achtergelaten door de kinderen dat ik mijn marsepein recept moest bovenhalen. Want ook al heb ik nu twee tieners, dit soort familietradities hou ik toch liefst zo lang mogelijk in ere.

Maken jullie wel eens marsepein zelf, of hebben jullie andere tradities die in deze tijd van het jaar de kop opsteken? Ik hoor het graag hieronder.

 

15 Replies to “Lekker marsepein recept”

  1. Wij kopen eigenlijk altijd marsepein, maar misschien ook wel leuk om dat zelf eens te maken. Vorig jaar hebben we wel geprobeerd pepernoten te maken, maar die waren lang niet zo lekker dan als we gehoopt hadden. Misschien dat we met de marsepein wel meer geluk hebben 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.