Een tijdje geleden zag ik een oproep rond een December Challenge. Wat houdt dat in? Wel, een hele maand lang ga ik, net zoals enkele andere bloggers, dagelijks een postje plaatsen over een bepaald onderwerp. Het eerste onderwerp moest een recept zijn, een zelfgemaakte sint traktatie. Nu, mijn zonen zijn dan wel al wat ouder, dat wil niet zeggen dat er geen tradities meer zijn die overgebleven zijn uit hun jongere jaren toen er nog wel Sinterklaas gevierd werd. Eén van deze tradities is marsepein maken. En daarom vandaag het marsepein recept dat wij gebruiken.
Zelf marsepein maken is niet zo moeilijk, en het is een activiteit die je zelfs met kleinere kinderen kan doen. Eens de marsepein gemaakt is, kan je daarna allerlei figuurtjes boetseren.
Marsepein recept
Het marsepein recept dat ik normaal gebruik is heel simpel, en heeft maar drie ingrediënten nodig: 400g amandelmeel, 300g poedersuiker en 2 eiwitten. Meng alles goed door elkaar (dat kan met de hand, maar ook met een keukenrobot). Rol het mengsel daarna stevig in plasticfolie en laat het opstijven in de koelkast. Je mag toch rekenen op een tweetal uur voor je verder kan.
Zodra de marsepein dan klaar is, verdeel ik het in drie delen en meng ik onder elk deel een paar druppels voedingkleurstof. Meestal gewoon rood, blauw en geel, met die kleuren komen ze al een heel eind om leuke figuurtjes te maken. Ook gewoon marsepeinballetjes zijn al een succes, je rolt gewoon balletjes met de marsepein en rolt ze door de cacaopoeder. Moeilijk hoeft het echt niet te zijn, maar het is wel een leuke manier om een namiddag te vullen op deze manier.
Heel eerlijk? Toen de jongens nog klein waren, had ik meestal al marsepein op voorhand gemaakt. Zo konden ze al beginnen boetseren terwijl “hun” marsepein stond op te stijven. Kwestie van hun geduld niet te lang op de proef te stellen.
Dit jaar hebben we nog geen marsepein gemaakt, maar er werden al hints achtergelaten door de kinderen dat ik mijn marsepein recept moest bovenhalen. Want ook al heb ik nu twee tieners, dit soort familietradities hou ik toch liefst zo lang mogelijk in ere.
Maken jullie wel eens marsepein zelf, of hebben jullie andere tradities die in deze tijd van het jaar de kop opsteken? Ik hoor het graag hieronder.
Wij kopen eigenlijk altijd marsepein, maar misschien ook wel leuk om dat zelf eens te maken. Vorig jaar hebben we wel geprobeerd pepernoten te maken, maar die waren lang niet zo lekker dan als we gehoopt hadden. Misschien dat we met de marsepein wel meer geluk hebben 🙂
Wie weet. Laat je het weten of het lukt?
Zelf ben ik geen fan van marsepein. Al denk ik dat versgemaakte altijd wel beter smaakt dan wat je soms in de winkel kunt kopen!
Ik ben ook niet zo’n fan van marsepein, maar mijn man en oudste zoon wel. De jongste eet het alleen als we het zelf maken LOL
Ben zelf niet echt fan van marsepein. Wel grappig om dit zelf te maken.
Leuk om zelf te maken! Ik hou alleen echt niet van marsepein haha.
Ik vind de zelfgemaakte vaak lekkerder dan die in de winkel – die vind ik soms echt naar zeep smaken!
Ik ben echt een zoetekauw maar dit is dus iets wat ik niet heel erg lekker vind.
Je moet er inderdaad voor zijn. Ik eet er zelf ook niet veel van, maar mijn man en oudste zoon kunnen het met kilo’s tegelijk eten.
Ik HOU van marsepein maar heb het eigenlijk nog nooit zelfgemaakt
Echt eens doen, het is zo gemakkelijk!
Ik lust het echt niet maar heb het wel een keertje gemaakt en dat was fun 🙂
Oh ik ben verzot op Marsepein! ik kan hier echt van genieten!
Kan ik dit ook met zoetstof maken.
Ik denk het wel. De poedersuiker vervangen door de zoetstof, en dan de hoeveelheid aanpassen aan hoe de zoetstof verhoudt met suiker.