Het eerste examen eerste graad

Van Leslie

25 december 2016

Eerst en vooral aan al mijn lezers: Prettige feestdagen!

Kerstdag, een rustige dag voor ons gezin. Gisteren hadden we een familiefeest bij mijn grootmoeder en vandaag genieten we wat van de rust en kalmte na die drukte. Vooral belangrijk voor onze jongste.

Terwijl de kinderen hun nieuwe cadeau’s aan het uittesten zijn, kan ik mij even aan het schrijven van dit blogje plaatsen. Ik had me al even voorgenomen om dit te schrijven, maar het kwam er maar niet van. Vandaag dus wel. Waar heb ik het dan over? Wel, het eerste examen dat onze oudste deed voor de eerste graad secundair: aardrijkskunde.

Iets voor de zomer had ik met hem bekeken welke vakken hij in het eerste jaar examen zou moeten (kunnen) afleggen en welk vak hij eerst wou doen. Aardrijkskunde werd zijn keuze, en geloof mij, ik heb het me beklaagd. Bloed, zweet en tranen heeft het me gekost en hem niet veel minder. Het mag dan misschien wel maar een één uurs vak zijn, de hoeveelheid voor 2 jaar is niet mis. We hadden ons er amper doorheen geworsteld toen het examen er al was in november.

21 november, D-day zoals we het al lachend noemen. Om 6u strompelden we ons bed uit (zijn we niet gewend hier in dit huisonderwijsgezin, 8u is meestal het moment waarop we stilletjesaan beneden komen) want om 7u moesten we onze trein halen om zeker op tijd in Brussel te zijn. Ik wist dat we naar Brussel-Zuid moesten en dat het vandaar een 10tal minuten stappen was voor we er waren, maar verder, geen idee hoe er te komen. Gelukkig was er een andere TO-mama die mij onder haar vleugels wou nemen en op ons wou wachten in het station. Bedankt Cindy! Spreken we af aan de Panos, komen we er achter dat er TWEE zijn in het station. Even zoeken, maar daarna konden onze examen-kindjes naar hun examen met tijd op overschot.

9u begon het examen, om 9u30 zie ik er al ene naar buiten komen. Supermakkelijk mama! Jaja, deze mama zag de bui al hangen. De andere twee TO-vriendjes die hetzelfde examen aflegden die dag kwamen een kwartiertje later buiten en zuchtten dat het toch maar moeilijk was. Nu, we kunnen er niets meer aan veranderen. Afwachten moeten we doen.

Met ons allen naar het station waar we afscheid namen van de nieuwe contacten en het wachten kon beginnen. Een week heeft het geduurd, maar de maandag daarop hadden we het resultaat: 44%. Nu, ik had al gehoord dat we het examen kunnen inkijken als je gezakt bent en dat je dat zeker moet doen want meestal kan je wel wat punten inhalen omwille van verkeerde verbetering. Nu, ik was ervan overtuigd dat we nooit 6% zouden kunnen ophalen, maar ik wou het wel inkijken. Kwestie van te weten hoe de vraagstelling was, want hij moest dit herdoen in januari van mij.

Fast forward naar 12 december. Inzagemoment van het examen. Het werd al heel snel duidelijk dat de lage punten een combinatie waren van a. de vragen of de mogelijke antwoorden (meerkeuzevragen) niet aandachtig of volledig te lezen en het eerste antwoord te kiezen dat ook maar op het juiste antwoord leek en b. onduidelijke foto’s.

Ik vond twee vragen waar ik punten kon ophalen. Eén vraag die hij juist had, maar geen punten had voor gekregen, een tweede waar hij een woord fout had geschreven (tja, dat heb je als je gedeeltelijk met Engelse materialen werkt en het Engelse en Nederlandse woord erg op elkaar gelijken). Bij beide een aantekening gemaakt en dan maar weer afwachten. Ik had al een nieuw examen ingepland voor eind januari, want twee vragen, nee, dat was nooit genoeg om die nodige 50% te halen, en hij moest van mij slagen, hij moet zijn buispunten (7 heeft hij er) houden voor Frans, hij zal ze daar nodig hebben.

Vrijdag, tijdens Belgium’s Got Talent (blijkbaar kijken ze daar bij de examencommissie niet naar want die waren dus aan het werk 😉 ) kwam dan de langverwachte mail met bericht dat zijn punten aangepast werden. Hij haalde nipt de 50%. Geslaagd dus. Hij blij, ik blij (want, nu hoeven we niet terug naar Brussel voor dit examen en kunnen we verder met andere leerstof), maar wel met een fikse preek erbij dat hij beter kan als hij maar wat oplet. Dat was wel duidelijk toen ik zijn examen inkeek.

Vrijdag 13 januari mogen we terug naar Brussel, examen economie afleggen. Laten we hopen dat we hier van de eerste keer mogen slagen. Hij kan het best, nu nog willen!

Dit vind je misschien ook interessant…

Reset Week 3

Reset Week 3

Elke avond posten, dat wordt het niet, de postjes zijn veel te veel hetzelfde. Dan maar één keer per week en ik vul...

Reset Week 2 Dag 3

Reset Week 2 Dag 3

Vandaag begon ik stilletjesaan te zien wat ik terug wil creëren: rust! Tijdens het ochtendmoment haalden ze de grote...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *