Een wonderlijk jaar – Dag 62 tot 68

Nogmaals niet veel gepost, maar ook dit keer weer een drukke week waar ik ‘s avonds in de zetel plofte en niet veel wou doen. Wat gebeurde er dan wel allemaal? Wel, hieronder ga je het vinden 😉

VHoV

In de eerste plaats werkte ik in het weekend nog de boekhouding bij, en werkte ik laat binnengekomen Bingel en Kweetet aanvragen af. Ik zweer het, ik kan geen Bingel of Kweetet meer zien LOL Ben ik blij dat mijn jongens daar nu te oud voor zijn.

Verder schreef ik nog een artikel voor de nieuwsbrief die op maandag verstuurd werd. Ik had het een beetje te lang uitgesteld en op zaterdagavond moest ik er nog werk van maken. Maar het is mij gelukt en mijn bijdrage stond er in.

Huisonderwijs

Niet-Terug-Naar-School-Dag

Net als vorig schooljaar startten we dit jaar officieel met een Niet-Terug-Naar-School-Dag. We waren dan misschien wel al eerder begonnen aan ons schooljaar, maar dat kan de pret niet drukken. Net zoals vorig jaar huurde het VHoV een binnenspeeltuin af in Leuven waar de jongste kinderen hun hart konden ophalen met uitbundig te spelen. De jongeren gingen dan weer stoer klimmen. Al bij al was het een groot succes, en we kijken alvast uit naar volgend jaar.

Dinsdag

Op dinsdag hadden we een niet zo normale schooldag. Voor de jongste had ik eigenlijk niets gepland. Na een dag zoals we die op maandag hadden, heeft hij normaal een rustdag nodig. Lezen, rustig spelen en op zijn positieven komen helpt hem meer dan achter zijn boeken te zitten op zo’n dagen.

Samen-moment

Uiteraard hadden we een kort samen-moment. We begonnen geen nieuw boek omdat we geen volledige week zouden hebben, en omdat volgende week onze vrije week is. Wat deden we dan wel?

Wereldreligies / Mythologie

We begonnen te lezen over het Jodendom in de Encyclopedia of the World Religions.  We lazen pagina 24 tot 27 en kregen zo een kort overzicht van de geschiedenis van het Jodendom en waarin zij verschillen van het Christendom. Uiteraard wil dat zeggen dat we ook even dieper ingingen op de Tweede Wereldoorlog, maar ook op de nog steeds durende conflicten in Palestina en Israël.

Wiskunde

We werkten nog wat pagina’s af in Can You Count In Greek, meer bepaald pagina 29 en 30. We doken weer in de Romeinse getallen en leerden hoe ze getallen groter dan 3999 vormden. Wist jij dat een streepje boven de letters wil zeggen dat je dat getal maal duizend doet? Nee? Wel, ik ook niet, tot we het samen ontdekten. Ja, ook ik leer elke dag wel iets nieuws in ons huisonderwijs.

Myrddin

Onze oudste focuste maar op twee vakken die dag: wiskunde en aardrijkskunde.

Wiskunde

Op woensdag stond zijn examen ingepland. Eerste graad nog, hoewel hij al even aan de tweede graad werkt, maar dat is omdat hij niet tevreden was over zijn punten die hij eerst haalde. Echt hakken over de sloot, dus werd besloten het opnieuw in te plannen. Op dinsdag herhaalde hij dus vooral leerstof van de eerste graad, met het oog op zijn examen.

Aardrijkskunde

In oktober staat zijn examen aardrijkskunde tweede graad ingepland, dus ook die leerstof gaat verder. Na het drinkwater over de hele wereld bekeken te hebben, focusten we op het drinkwater in de Arabische wereld. We hebben nog redelijk wat te doen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we wel rondkomen. Zo niet, kan ik hem tot een week voor het examen uitschrijven en hem op een latere datum terug inplannen.

Pheolan

Ik had dus voor hem niets voorzien, maar toen zijn broer hard aan het werk was, vond hij dat hij toch ook iets moest doen. Dat werd dus ook wiskunde en aardrijkskunde, tja, gelijkheid moet er zijn.

Wiskunde

De week voordien had hij geleerd over getallen afronden. Nu ja, hij kende dat al, alleen afronden bij kommagetallen was nieuw voor hem, en daar oefenden we nog even op. Twee bladzijden oefeningen later en we kunnen zeggen dat hij het doorheeft.

Aardrijkskunde

We begonnen in het boek Charting the World en lazen pagina 11 tot 19. Na het ontwerpen van kaarten in de oudheid, keken we deze keer naar de ontwikkelingen in de tijd van de ontdekkingsreizigers. Om af te sluiten leerden we nog over de vierkleurenstelling en probeerden we een kaart van de Verenigde Staten in te kleuren volgens die stelling. Of het gelukt is? Kijk zelf maar:

Literatuur

Hij las wat hoofdstukken in Een Scheur In De Ruimte.

Woensdag

Woensdag was het examendag. We moesten om 9u30 in Brussel zijn, dus om 8u stonden we op het station op onze trein te wachten. De jongste ging deze keer niet mee. Hij zou voor de eerste keer alleen thuisblijven. Nu, niet helemaal zonder toezicht hoor, een beetje verder in de straat woont iemand waar hij terecht kan als er iets zou zijn. Maar, het was helemaal niet nodig. Hij ging met de hond naar buiten wanneer het nodig was en verder keek hij een film. Normaal ben ik niet zo voor schermtijd in de ochtend, maar in dit geval leek het mij wel een goede manier om hem rustig te houden.

De oudste legde in de tussentijd zijn examen af. Zoals gewoonlijk stond hij in recordtijd weer buiten. Nu ja, normaal staat hij stipt na 30 minuten al terug naast mij, dit keer duurde het op zijn minst 5 minuten langer. Dat beloofde weer niet veel goeds, maar zoals je op de foto kan zien, had hij er alle vertrouwen in op weg naar huis. De rust zelve.

En hij had ook reden om rustig te zijn. ‘s Avonds stonden de punten er al op (ja, ik schrok er zelf van hoe snel ze waren, ik verwachtte ze pas een week later). Met een mooi resultaat kon de examendag én het examen wiskunde opgeborgen worden.

Om af te sluiten nog muziekles ‘s avonds, de eerste van het jaar.

Donderdag

Donderdag was onze eerste officieuze vakantiedag. Officieus omdat eigenlijk onze vakantie pas maandag begint, maar de papa al van donderdag thuis was. De jongste profiteerde er dus inderdaad van om niets te doen, en met de papa mee naar de winkel te gaan. De oudste daarentegen, die vloog aan het werk, want die moest een examen Nederlands voorbereiden. Een hele lijst leesteksten, luisteroefeningen en schrijfopdrachten later, vond ik hem klaar om op vrijdag zijn examen te gaan afleggen.

Vrijdag

Ook deze dag weer een examendag, gelukkig deze keer in de namiddag. Om 13u moesten we in Brussel zijn, en omdat de papa thuis was, geen stress over wat de jongste zou doen. Die bleef gewoon lekker thuis. Spijtig genoeg staan deze punten er nog niet op. Hij hoopt ze snel te hebben, want als hij voldoende heeft, moet hij zijn mondeling niet herkansen later deze maand, anders wel.

Ook de jongste had iets om naar uit te kijken. Dit jaar begint hij aan de muziekschool, hij wil blokfluit leren spelen. Een moeilijk moment voor mij, want hoewel hij 13 is en dus meedoet met de jongerengroep, is hij mentaal heus geen 13. De twee uur die hij weg was, zat ik dus te nagelbijten. Maar het had helemaal niet gehoeven. Hij heeft zich geamuseerd en kijkt al uit naar zijn volgende les.

Goed, weer een overzicht van een hele week. Hopelijk kan ik volgende week het weer dagelijks bijhouden, het lijkt me een rustige week te worden, die vakantie van ons. We zullen zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.