Een wonderlijk jaar – Dag 135

Van Leslie

13 november 2019

Na een lang weekend vliegen we er terug in. De lessen blijven hier immers niet liggen en vorige week was het door omstandigheden maar twee dagen les. Deze week is het ook niet alles, maandag een vrije dag, en woensdag heb ik iets gepland waardoor de lessen wat opschuiven en de jongste met de papa mee gaat werken. Zodus, we vliegen erin en kijken waar we uit komen.

Samen-moment

Voorlezen

Hehe, eindelijk terug verder in ons boek. Gelukkig weten we nog goed waar we zitten in het verhaal, het is al anders geweest wanneer er langere periodes zonder lezen tussen zitten.

We lazen hoofdstuk 18 en 19 in Harry Potter en de Orde van de Feniks. We duimden voor de studenten en hun eigen lessen onder leiding van Harry, en we vervloekten Omber voor haar oneerlijke straffen.

Wiskunde

Al iets langer geleden, maar we zijn onze geschiedenis van de wiskunde niet vergeten. We lazen verder in Het Wiskundeboek. Dit keer pagina 52 en 53 over het Organon van Aristoteles. We bekeken het syllogisme, het redeneren in drie stappen. Na het voorbeeld in het boek, probeerden we er zelf ook te maken. Dat ging verrassend goed, vond ik.

Myrddin

Wiskunde

We gingen verder met de stelling van Pythagoras, die keer toepassingen in de ruimte en de afstandsformule op een raster. Waar het een aantal maanden geleden met VBTL niet klikte, lijkt het nu wel te blijven hangen. We houden moed met die meetkunde.

Nederlands

We focusten op woordenschatoefeningen en hij las in De Oorlogen van de Verrezen Wereld, boek 1 De Moordenaarsgilde.

Frans

Hard aan het werk voor Frans

Hij werkte in de BIS-cursus verder en op TV5monde. We stelden zijn examen mondeling Frans uit, was gepland voor volgende week, omdat we nog geen punten van het schriftelijk hebben, maar dat wil niet zeggen dat het vak gaat blijven liggen. Vreemde talen zijn een dagelijks vak voor zover dat lukt.

Engels

Ik heb een toets Engels gepland voor hem, dus voor nu focuste hij op het herhalen van zijn woordenschat en zijn grammaticalessen. Met 51% voor zijn schriftelijk gedeelte is hij dan misschien wel geslaagd, maar het kan beter. Mondeling is voor einde van de maand.

Pheolan

Wiskunde

Voor de jongste stond er een toets wiskunde op de planning. Het was een reeks vraagstukken en dat is niet zijn ding. Zeker niet wanneer hij moet rekening houden met een dvd die €X kost en een tweede dvd die €3 meer kost en hoeveel kosten ze dan samen. Hij rekent gewoon de drie euro bij de eerste prijs en noemt dat de prijs van de dvd’s, maar dat is natuurlijk niet correct. Vraagstukken begrijpen blijft toch een moeilijk gegeven. Het startte natuurlijk zijn lessen met een negatief beeld, zodat ik de rest van de dag met een koppig, mokkend kind zat opgescheept. Nu ja, volgende keer beter.

Nederlands

Gelukkig ging Nederlands veel vlotter. Hij maakte oefeningen rond alfabetisch rangschikken, hoewel we halverwege de les overstapten naar hij die de antwoorden gaf en ik die ze opschreef.

Hij las ook verder in De Trompet Van De Zwaan.

Frans

We herhaalden de dialoog van de nieuwe unité omdat het toch wel even geleden was sinds we die de eerste keer gehoord hebben. We overliepen de nieuwe woordenschat en samen met zijn broer speelden ze de dialoog na. Mag ik eerlijk zeggen dat de jongste het iets beter deed qua uitspraak dan de oudste? En dat met examens Frans mondeling voor de oudste op de planning. ’t Geeft me geen goede moed.

Aardrijkskunde

Na Canada sprongen we nu over naar de Verenigde Staten. In Geography of the World lazen we pagina 30 en 31 en in Hungry Planet lazen we pagina 260 tot 265. Daar stelde een Amerikaanse familie hun weekboodschappen voor.

Verder stelde hij zijn menu definitief vast voor zijn project. Buiten boodschappen doen en het effectief klaarmaken, moet hij nog enkel een mooi dossiertje opstellen met een menu, de verschillende recepten en waar ze vandaan kwamen. De eerste keer doen we dit samen, volgende keer probeert hij dit alleen.

Muziek

Op dinsdagavond is het blokfluitles voor hem, van 17u tot 18u.

En ik dan?

Zelf kroop ik ’s avonds achter mijn laptop om naar de uitzendingen te kijken van een indie publishing conferentie die in Las Vegas aan de gang is. Die begon op dinsdag en ik heb al redelijk wat opgestoken. Volgend jaar hoop ik zelf ook te mogen gaan, maar er zijn veel geïnteresseerden en voor dit jaar waren de plaatsen binnen het half uur uitverkocht. We duimen alvast. Om te oefenen om “onder de mensen te komen”, ga ik in maart naar een conferentie voor indie publishing (van een andere organisator) in Londen. Eén dagje maar, hoewel ik al bedacht heb dat ik waarschijnlijk drie dagen ga moeten rekenen om zonder stress te kunnen deelnemen.

Dit vind je misschien ook interessant…

Reset Week 3

Reset Week 3

Elke avond posten, dat wordt het niet, de postjes zijn veel te veel hetzelfde. Dan maar één keer per week en ik vul...

1 Reactie

  1. Sherry

    School was echt leuk. Nu ik er net vaanaf ben mis ik het ontzettend. Het is beter dan werken. Leuke blog.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *