Een wonderlijk jaar – Dag 103

Na twee dagen ziek zijn, was de jongste weer veel beter. Hij moest zijn vrijdag wat vullen met wat lessen, terwijl de oudste een rustige dag had en enkel aan het ochtendmoment moest denken, en zijn Frans en Engels moest onderhouden voor zijn examens.

Samen-moment

Voorlezen

We doken terug in Harry Potter en de Orde van de Feniks. Hoofdstuk 3 en 4 stonden op de planning en we bespraken ook al even de verschillen die we tegenkwamen met de film. Tot nu toe vonden de jongens de boeken allemaal beter dan de films, omdat er zoveel meer details zijn en we veel meer te weten komen over bepaalde personen.

Wiskunde

Voor wiskunde losten we weer een aantal 4×4 sudoku’s op. De jongste heeft het principe door, we gaan een volgende keer uitbreiden naar iets grotere sudoku’s.

Wereld Religies / Mythologie

In de Encyclopedia of World Religions lazen we dit keer pagina 98 over het zoroastrisme, een religie die zijn oorsprong vond in wat nu het huidige Iran is. Wist je dat de ouders van Freddie Mercury Parsis (volgers van zoroastrisme) waren? Nee? Ik ook niet, maar nu wel, en jij dus ook 😉

Muziek

Na de eerste strumenten (slaginstrumenten en de fluit) dit keer de harp. We bespraken het instrument en hoe de eerste versies er moeten uitgezien hebben aan de hand van kunstwerken uit de oudheid. Daarna luisterden we naar een muziekstuk gespeeld door de harp.

Myrddin

Geen les voor hem, hoewel hij wel dingen zelfstandig deed voor Frans en Engels, als voorbereiding op de examens. Ik heb hem laten doen, ik weet dat hij op TV5Monde en BBC Learning bezig was, alsook op de Duolingo app voor Engels. Verder las hij ook nog een stukje in Ice Whale.

Pheolan

Wiskunde

Voor hem wel een iets gevuldere dag, hoewel ik ook niet alle vakken deed. Voor wiskunde werkten we verder aan hoofdstuk 3 van Op Mij Kun Je Rekenen: cijferend aftrekken. De kommagetallen bleven een klein probleem, zowel de getallen juist onder elkaar schrijven als wat te doen wanneer je geen getallen genoeg hebt bij één van de twee getallen. Hopelijk brengt genoeg oefening hier verbetering in.

Nederlands

Hij maakte herhalingsoefening over de leestekens in zijn Taalweb boek.

Frans

Voor we aan unité 2 beginnen, plande ik een herhalingsles in voor unité 1. Hij gokt nog te veel en dat proberen we eruit te krijgen. Hij moet leren nadenken waarom hij à of en gebruikt, bv. Of dat het “tu vas” is en niet “tu va”, hoewel beide op dezelfde manier worden uitgesproken.

Literatuur

Hij las verder in Harry Potter en de Steen der Wijzen .

‘s Avonds had hij ook nog een les op de muziekschool, twee uur theorie. Deze lessen vindt hij iets minder leuk dan de praktijklessen, maar voorlopig voorzie ik nog geen problemen dus blijft hij ze verder volgen. En daarna op tijd het bed in want op zaterdag wordt hij op de voetbal verwacht voor zijn eerste toernooi. Spannend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.