De Prehistorie – Evolutie van de mens

Van Leslie

8 juni 2020

Het is een maand verder, maar ik beloofde het tweede deel van de lessen rond de prehistorie en eindelijk heb ik tijd gevonden om het neer te pennen. Dit deel begint wanneer we de eerste stappen zetten in de evolutie naar de huidige mens. Het eerste deel: De prehistorie – Dinosauriërs vind je hier.

Net zoals in het eerste deel koos ik ervoor om geen uitgebreide planning te geven over wat je wanneer doet, maar heb ik een lijst gemaakt van onze materialen en activiteiten zodat je er zelf met aan de slag kan op een manier die past bij je kinderen en je gezin. Ook nu dezelfde bedenking: hou er rekening mee dat sommige activeiten en boeken meer gericht zijn op jongere en andere op oudere kinderen. Bedenk zelf welke materialen het beste bij de noden van jouw kinderen passen.

Basismateriaal

Net zoals het eerste deel van dit lessenplan heb ik ook hiervoor de  Unit Study – Prehistory van Build Your Library gebruikt als basismateriaal. Hieruit haalde ik dan de ideeën om een startpunt te hebben en vulde aan met mijn eigen ideeën en materialen.

Boeken

De serie Geschiedenis van de Wereld was een reeks die je een aantal jaren geleden kon sparen bij de krant Het Laatste Nieuws. Spijtig genoeg dus niet gemakkelijk te vinden, hoewel je de volledige reeks (of afzonderlijke boeken) soms wel kan vinden op tweedehands websites. Het heeft min of meer dezelfde layout als de boeken uit de Ooggetuigen-reeks, The Usborne Encyclopedia of World History en The Kingfisher History Encyclopedia. Per één of twee bladzijden krijg je een tekst, aangevuld met foto’s/tekeningen waarbij wat meer uitleg staat. Heb je ze allemaal nodig? Uiteraard niet. Ik heb gewoon een heel uitgebreide bibliotheek in mijn huis (een verslaving van mij, zou je kunnen zeggen, boeken kopen) en maak er dan ook gebruik van. Als Engels je niet stoort, zou ik voor jongere kinderen zeker de Usborne encyclopedie aanraden, Kingfisher is dan weer meer voor de oudere.

Archaeology for Kids is een heel leuk boek dat meer informatie geeft over hoe men op zoek gaat naar bewijzen uit het verleden. Niet enkel de opgraving komt aan bod, maar ook alles wat er bij komt te kijken. Daarnaast zijn er ook een aantal activiteiten (25 in totaal) die je samen met je kinderen kan doen. Archaeologists dig for clues is een prentenboek, gericht op kinderen in de lagere school, die ook weer perfect past in deze lessen. Het boek uit de reeks ooggetuigen rond archeologie is iets moeilijker te vinden, maar misschien beschikbaar in de bibliotheek of tweedehands?

De boeken uit de reeks “Wees blij dat je …” lezen gewoon super voor jongeren. Ze brengen verschillende onderwerpen uit de geschiedenis op een ludieke manier en ik vind ze zeker een aanrader. Hetzelfde met de reeks “Kruip in de huid van …”. Koop ze beide, ontleen ze uit de bib, kies één van de twee, maar hoe dan ook, voeg ze zeker toe, ze waren hier een succes bij de jongens.

Het boek The Secret Cave vertelt het verhaal rond de ontdekken van de grot in Lascaux. We lazen dit wanneer we rond rotstekeningen bezig waren, en bezochten ook de virtuele toer van de grot (meer hieronder).

Qua leesboeken heb ik er hier drie. Eén las ik voor (Mat-Maw), de andere werden door hun gelezen. De eerste keer dat we de unit deden lazen ze beide Torak en Wolf, de tweede keer las de jongste die terug en de oudste las De Stam van de Holenbeer. Verder lazen ze zelf nog in Steengoed, die Steentijd uit de reeks Waanzinnig om te weten. Een leuke manier om de informatie over te brengen die hier altijd wel gesmaakt wordt.

Zelf las ik, eerder toevallig, in deze periode het boek Sapiens. Perfect om er als ouder zelf eens bij te namen over de geschiedenis van de mens. Maar ook oudere kinderen kunnen het zeker lezen. Mijn oudste gaat er deze zomer ook aan zodat we het samen kunnen bespreken. Ik vind het een boek dat je aanzet om anders tegen de dingen aan te kijken. Ik moet dringend het vervolg erop in huis halen, het staat al even op mijn verlanglijst.

Beeld Materiaal

Nova is een redelijk gekende documentaire reeks in de Verenigde Staten. Becoming Human is een driedelig luik in deze reeks rond de evolutie van de mens. Het is niet nieuw (gemaakt in 2009) maar zeker nog voldoende accuraat om te gebruiken. Zeker een aanrader. Ook de virtuele toer van de grotten van Lascaux mag je niet missen. En heb je ooit de kans om naar de “echte” grot te gaan, zeker doen. Ik zeg echt tussen aanhalingstekens omdat je natuurlijk de oorspronkelijke grot niet kan bezoeken omdat de tekeningen aangetast worden door de vele bezoekers (door verandering in luchtvochtigheid en zo), maar er is een exacte replica gemaakt in de buurt. Het staat hier op mijn verlanglijstje, en ik hoop er volgend jaar naartoe te kunnen met de jongens.

Activiteiten

 1. Archaeology for kids
  Zoals ik al zei staan er in dit boek een aantal opdrachten die je samen met je kinderen kan doen. Wij gebruikten er een aantal van, niet allemaal. Degene die we deden zijn: Survey Game (p7), Dating Coins (p12), Stone Tools (p27), Ice Archaeology (p30), Making a Microlith Tool (p38)
 2. Tijdlijn
  Net zoals in het eerste deel van dit project werkten we verder aan onze tijdlijn. Dit project liep over de verschillende weken, telkens aangevuld met de informatie die ze die dag opnamen.
 3. Verf maken zoals de prehistorische artisten
  We pletten bessen, kookten spinazie en mengden water bij kurkuma. We voegden een beetje bloem toe waar nodig om te dikken. Daarna gebruikten we die verf om onze eigen rotstekening te maken. We hadden op een wandeling platte stenen gezocht, en gelukkig een paar gevonden die niet te klein waren.
 4. Reliëf snijwerk
  In een stuk zeep kerfden ze een gemakkelijke tekening met een tandenstoker, bv. een vis. Daarna verwijderden we de verf die rond de tekening zat voorzichtig met een mes.
 5. Gebruik van mammoet
  Na het lezen over mammoetjagers maakten we een lijst over waarvoor de mammoeten gebruikt werden. Het was niet enkel voedsel, maar botten werden gebruikt voor tenten/hutten, de huid voor bedekking van de hut/tent en voor kledij, …
 6. Coracle of huidboot
  We bestudeerden wat dit is en probeerden er zelf één in miniatuur te maken.

Uitstappen

Zoals ik in het vorige berichtje al zei, maakten we een uitstap naar het Natuurhistorisch Museum in Brussel. Het Archeomuseum Velzeke in Oost-Vlaanderen had ik op mijn lijst staan, maar is er uiteindelijk niet van gekomen. Het kan zijn dat we dat wel nog eens bezoeken.

Moest je er mee aan de slag gaan, of heb je al rond deze periode gewerkt, dan hoor ik graag hoe jij het ervaren hebt. Laat je een berichtje na?

Dit vind je misschien ook interessant…

Reset Week 3

Reset Week 3

Elke avond posten, dat wordt het niet, de postjes zijn veel te veel hetzelfde. Dan maar één keer per week en ik vul...

Reset Week 2 Dag 3

Reset Week 2 Dag 3

Vandaag begon ik stilletjesaan te zien wat ik terug wil creëren: rust! Tijdens het ochtendmoment haalden ze de grote...

14 Reacties

 1. Linda

  Leuke uitjes om met de kids te ondernemen.

  Antwoord
 2. Krystle/Batboy

  Wat leuk en interessant voor kinderen! Denk dat mijn oudste dat ook heel boeiend vind.

  Antwoord
  • Leslie

   Hoewel dit in ons huisonderwijsplan viel, kan je het natuurlijk ook altijd toepassen met kinderen die naar school gaan. Samen documentaires kijken, de boeken lezen, het hoeft niet lang in beslag te nemen. Elke dag iets leuks inplannen na de schooldag kan zeker en hoeft niet lang te duren.

   Antwoord
 3. rachel

  wat leuk en goed voor kinderen !!

  Antwoord
 4. Nathalie

  Wat een leuk thema! Grotten zijn ook goede leerscholen die bij dit thema passen en een leuk uitje.

  Antwoord
 5. Lodi

  Mijn jongste zoon heeft heel veel belangstelling voor dino’s en ik ben elke keer verrast wat hij hier allemaal over weet. Goede en leuke tips geef je hier. Ik gameet onthouden.

  Antwoord
 6. nicole

  Wat een interessant onderwerp, en ook leuk voor kinderen om zich daar eens in te verdiepen stel ik me zo voor.

  Antwoord
 7. Marsha

  Lijkt me heel erg interessant voor mijn zoontje als hij wat ouder is.

  Antwoord
 8. Kiki

  leuk en interessant voor kinderen (en voor mij, kan ik ook wat van leren).

  Antwoord
 9. Frederique

  Ah wat leuk om spelenderwijs te leren zo! Vooral de activiteiten vind ik erg leuk bedacht en origineel.

  Antwoord
 10. Merel | De Mamagids

  Heb zelf geschiedenis gestudeerd en hoewel het niet mijn favoriete periode is, vind ik het nog steeds razend interessant om over te lezen. Bijzonder hoe mensen toen leefden! Hoop dat de kinderen ook mee te geven. Leuke manieren om er vorm aan te geven zo.

  Antwoord
 11. Caroline

  Ik vind dit een heerlijk thema om mij in te verdiepen. Als geschiedenis liefhebber past dit mooi bij mijn interesses.

  Antwoord
 12. Manon/Hey Frits

  Een mooie manier voor de kids om er over te leren. Super interessant!

  Antwoord
 13. Sherry

  Wat interessant. Goede blog heb je geschreven hierover.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *