Het was een tijdje stil …

Van Leslie

9 april 2016

Maar we waren (en zijn) dan ook gefocust op de examens voor de oudste in juni, wanneer hij moet getest worden voor zijn getuigschrift voor het basisonderwijs. Dat gecombineerd met twee weken paasvakantie, waarvan we er normaal maar één gingen opnemen, zorgde voor een periode waarin ik niet zoveel te delen had. Hieronder even een overzichtje:

In Het Dagelijkse Leven

Niet zoveel bijzonders gebeurt hier, buiten het feit dat de kids deze paasvakantie (twee weken hier in België) bijna elke dag buiten speelden met kinderen uit de buurt. Lijkt misschien niet zo speciaal, maar je moet weten dat ik twee kids heb die liever binnen blijven, en die ook niet veel vrienden hebben (en nee, heeft niets te maken met het feit dat ze thuis les krijgen, ze hebben er nu meer dan toen ze nog naar school gingen). Dus, deze weken zaten ze bijna elke dag buiten (als ik ze eerst buiten kreeg) of stond er wel een vriendje voor de deur om ze buiten te vragen. Kon ik het toch niet over mijn hart krijgen om nee te zeggen en te zeggen dat ze lessen hadden? In de tussentijd genoot ik ervan om wat series bij te kijken en in het huis wat orde te scheppen. Man, man, wat een vrouw toch lijden kan in een huis waar de kinderen je elke dag voor de voeten lopen en niet groter is dan een zakdoek.

Thuisonderwijs

Zoals eerder gezegd, hebben we niet veel gestructureerd werk gedaan. Wat gebeurde er wel? Bijna dagelijks stond hier wel een documentaire op. Dat zorgt voor onderwerpen waar ze in geïnteresseerd zijn en meer over willen weten en worden er dus gemakkelijker non-fictie boeken genomen om in te kijken of lezen (heel interessant voor mijn niet-willende lezers).

De kinderen hebben een schrijffase, ook weer heel interessant voor kinderen die een hekel hebben aan schrijven. De jongste begon aan een “boek” dat zich afspeelt in de wereld van de Super Mario spelletjes. Een hele klus voor hem op motorisch vlak, maar ook op cognitief vlak. Met zijn DCD is het opschrijven van zijn gedachten niet altijd gemakkelijk, die twee dingen tegelijk (denken en schrijven) brengt hem vaak in de war, maar nu ging het heel vlot. De oudste wou niet onderdoen en die is aan het schrijven over het begin van de wereld. Voor beide is het ook een goed leermoment. De jongste vraagt geregeld hoe een bepaald woord geschreven wordt, de oudste vroeg me dan weer meer inhoudelijke vragen en ik kon hem doorverwijzen naar de boeken die we hebben liggen over het thema (jaja, weer een goede manier om ze aan het lezen te krijgen).

Zelf bracht ik de volgende twee maanden in planning om te kijken wat we nog moeten zien voor de oudste aan zijn examens moet beginnen in juni. We hebben nog wel wat af te werken betreffende wiskunde (geen probleem hier, hij doet graag wiskunde) en Frans (ramp!). Voor taal zit hij op schema, hoewel zijn schrijven iets sterker mag. Gelukkig helpt die schrijffase op het moment daarmee. Voor wereldoriëntatie wil ik nog een paar thema’s afwerken waaronder het werken met de atlas en aardrijkskundige gegevens van België (zoals belangrijkste waterwegen) en ook de geschiedenis van België. Veel zagen we hier al gespreid van, maar ik zou het de volgende weken een beetje willen samen gieten zodat die kennis niet te diep weg zit. We hopen op een soort open boek examen voor wereldoriëntatie, maar daar moet ik volgende week nog voor bellen naar de twee scholen die hier in de buurt de examens inrichten.

Ook denk ik al aan volgend jaar. Zo kocht ik History Odyssey Ancients level 2 van Pandiapress bv, voor de oudste tijdens hun laatste kortingsperiode. Dat gaan we gebruiken voor het examen geschiedenis, aangevuld met een Vlaamse methode. Ook ben ik momenteel in kaart aan het brengen hoeveel weken les we hebben en wanneer we vrij nemen. Zo weet ik hoeveel lesdagen we hebben en hoeveel tijd we dus hebben voor de hoofdvakken en geschiedenis (deze doen we het hele jaar dagelijks tot we de leerstof voor graad 1 hebben afgewerkt en dan plannen we examens in). Nu nog bekijken welk vak van de B-vakken we eerst doen. Ik denk aan aardrijkskunde en voorlopig staat dat ook nog in zijn voorkeur, maar we hebben nog even om een definitieve beslissing te nemen.

Ook creëerde ik een nieuw dagschema voor volgend jaar. In één van de volgende postjes zal ik toelichten hoe we ons schema gaan aanpassen voor de veranderingen die nodig zijn voor de examens van het secundair.  Nu nog maar even genieten van de rest van het weekend voor we er op maandag weer invliegen.

Dit vind je misschien ook interessant…

Reset Week 3

Reset Week 3

Elke avond posten, dat wordt het niet, de postjes zijn veel te veel hetzelfde. Dan maar één keer per week en ik vul...

Reset Week 2 Dag 3

Reset Week 2 Dag 3

Vandaag begon ik stilletjesaan te zien wat ik terug wil creëren: rust! Tijdens het ochtendmoment haalden ze de grote...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *