Wonderlijke momenten – Huisonderwijs en genieten

 

Na een hele drukke week, had ik gehoopt dat deze week iets minder druk zou zijn. Of dat gelukt is? Tja, daar is de jury nog niet over uit. Wat ik wel weet is dat we genoten hebben van het feit dat er geen examens gepland waren. Dat is ook al iets, niet?

Maandag – Relaxen

Zoals je in het vorige overzicht kon lezen, werd onze drukke week afgesloten met een nog drukker weekend. Dat zorgde ervoor dat we besloten om die maandag uit te roepen tot extra weekend dag. De kinderen sliepen uit en na een uitgebreid ontbijt werd er gekozen voor activiteiten zoals schaken, lezen en bouwen met LEGO’s.

Het was ook de eerste keer dat de oudste zijn gitaarles overdag zou hebben. Toch wel even raar, naar de muziekacademie gaan terwijl anderen van je leeftijd op school zitten. Gelukkig kan het ook gewoon met huisonderwijs, en kan hij op die manier zijn avonden vrij houden voor de activiteiten die in groep gebeuren (zoals judo).

De jongste had dan weer een afspraak bij de kinesist in de late namiddag en ‘s avonds moest er voor de oudste naar de judo gelopen worden. Al bij al een redelijk rustige dag.

Dinsdag – Vrachtwagendag

Met de examens de week ervoor was de jongste twee dagen met de papa mee gaan werken. Gelukkig kan dat als vrachtwagenchauffeur. Dat betekende echter ook dat de oudste dat heel zeker ergens wou in halen en dat werd dan ook gedaan deze week. Op dinsdag was hij mee met de papa, met als enige taak: verder lezen in De Hobbit, want die moest toch écht eens uitgelezen worden.

De jongste deed gewoon zijn lessen die dag, wat rekenen (vermenigvuldigen met 9 en 11), wat taal (leren argumenteren en je mening verdedigen), Engelse werkblaadjes afwerken, spelling herhalen en als laatste astronomie.

We leren rond verschillende sterrenbeelden (en andere zaken die met sterren te maken hebben). Hij vindt dat wel interessant, maar het is toch redelijk veel om in dat kopje te krijgen, dus had ik hem beloofd dat ik het leuker ging maken en dat we er bij zouden schilderen. Dus de les ging als volgt: beetje lezen in het boek en daarna schilderden we samen het sterrenbeeld terwijl ik de mythe erachter vertelde. Zodra zijn schilderij droog was, schreef hij in het kort wat hij geleerd had op de achterkant (written narration, een Charlotte Mason studiemethode).

Het resultaat? Dat mag er zijn. Kijk maar:

Orion
Orion

Woensdag – Loetsebollekezoetse

De jongste had ‘s morgens een afspraak bij de logopediste. Daar deed hij oefeningen rond taalbeschouwing, waardoor ikzelf geen les taal meer inplande. Bij rekenen oefende hij op de klok lezen met seconde en tijdsduur berekenen. Dat laatste was niet zo gemakkelijk met die extra wijzer maar uiteindelijk kreeg hij het toch te pakken. En verder werkten we spelling af en meer astronomie. Deze keer Canis Major:

Canis Major
Canis Major

De oudste zijn nieuwe wiskundeboeken zijn nog niet binnen, dus spraken we af dat hij nog oefende op de meetkunde van de eerste graad. Dat is echt zijn zwakke punt als het op wiskunde aankomt. Verder had hij nog een toets rond werkwoorden klaarstaan (een ander zwak punt: spelling) en deden we een les rond dialecten. Dat laatste vond hij niet al te saai, want we deden het door te luisteren naar bekende liedjes in verschillende dialecten. Een les Frans en Engels om dan samen met zijn broer de les geschiedenis te doen.

Al bij al waren we snel klaar en had hij nog tijd over voor hij naar de muziekschool moest. Hij wou nog even helpen en schilde de aardappelen voor mij. Daar zeg ik nu nooit nee tegen, een helpende hand in de keuken.

Donderdag – Meer sterrenbeelden

De oudste ging die dag weer mee met de papa, terwijl de jongste hard werkte. Zoals gewoonlijk: rekenen, taal, spelling, Frans en wero (astronomie). Deze keer mocht hij Carina schilderen. Echt, had ik vier jaar geleden geweten dat ik hem voor alles interesse kan doen krijgen, zolang hij maar mag schilderen, ik zou het al veel langer gedaan hebben. Gelukkig kan hij vanaf volgende woensdag op tekencursus. OK, beetje verder weg, maar hij gaat daar superblij van worden, om te kunnen creëren. Maar goed, zijn versie van het sterrenbeeld:

Carina
Carina

Vrijdag – Alleen thuis

Normaal zou de oudste maar twee dagen met de papa meegaan, maar eigenlijk hadden we voor vrijdag niets gepland. Dat is onze inhaaldag voor als niet alles is afgewerkt in de eerste 4 dagen, of voor een uitstap. In dit geval was er dus niets gepland en toen hij op donderdagavond vroeg of hij nog een dagje meemocht, gaf ik dan ook toe.

De jongste had grootse plannen om een LEGO set in elkaar te steken, maar dat kwam er niet van. Rond de middag kwam er een vriendin van ons langs die iets moest afleveren, en de jongste vroeg of hij meemocht met haar. Zij woont op een vroegere boerderij, dus veel ruimte om te spelen. Hij ging dus onverwacht een nachtje uit logeren (wat trouwens twee nachten werd, tja, we zijn nogal vrij daarin). Ik profiteerde ervan om die namiddag wat huishoudelijke taakjes te doen die al even blijven liggen waren.

Zaterdag – Wedstrijddag

Net zoals de vorige week was ook deze zaterdag, de dag van de judowedstrijd. Ik besloot thuis te blijven en de planning voor de komende week op te stellen. En maar goed ook, want ik maak mij veel te kwaad in de judowedstrijden. Vooral dan bij de clubs waar fairplay niet hoog in het vaandel staat. In België mogen U15’s geen wurggrepen doen, maar in Nederland wel. Het mag dus normaal ook niet bij wedstrijden, maar daar trekken die Nederlandse teams zich niets van aan. Waardoor ik mij kwaad maak omdat de scheidsrechters er niets van zeggen. Mijn man moet mij te dikwijls tegenhouden om niet de mat op te springen om die scheidsrechters met hun neus op de feiten te duwen. Dus ja, ik laat het judowedstrijd begeleiden maar aan mijn halve trouwboek over. Beter voor mijn gezondheid 😉

Normaal zou mijn man de jongste die avond gaan ophalen, maar er werd gebeld en afgesproken dat hij de dag erna zou thuiskomen. Hij zou nog pizza eten en dat vond hij toch veel beter dan het normale aardappelen, groenten en vlees gebeuren dat ik gepland had.

Zondag – Richting kust

Zondag was voor de dag waar ik naar uitkeek. Ik trok die dag naar Oostende voor een praatcafé van het VHoV. Dat betekende twee uur treinen naar daar en twee uur terug, maar dat had ik er wel voor over. Ik ben gek op Oostende. Toen ik jong was, hadden mijn oudoom en oudtante een appartement in Mariakerke (een deelgemeente van Oostende) waar we twee maanden verbleven in de zomer.

Ik heb echt heel veel leuke herinneringen aan de kust, en dan voor Oostende. Een namiddagje daarnaartoe is voor mij echt geen straf. Ik kwam te vroeg aan en genoot ervan om even langs de viskraampjes te wandelen voor garnalen te eten, en mij even op een bankje gezet om te genieten van de lekkere zeelucht. Hoe mooi kan het leven zijn?

Maar goed, de reden waarom ik daar was, was spijtig genoeg niet voor de garnalen en de zeelucht, maar wel voor het praatcafé. En daar heb ik uiteraard ook van genoten. Huisonderwijzers zijn nog steeds een minderheid. De praatcafés zijn één mogelijkheid om andere te ontmoeten en zo je kring te vergroten, maar ook een perfect moment om als beginnende huisonderwijzers vragen te stellen aan de meer ervaren huisonderwijzers. Ik kwam moe maar voldaan thuis. En dat is toch het belangrijkste.

Hoe was jouw week? Redelijk rustig, of gezellig druk?

21 Replies to “Wonderlijke momenten – Huisonderwijs en genieten”

  1. Na een tijdje krijg je daar wel wat planning in, hoor. En het helpt dat mijn jongens al wat ouder zijn, ze kunnen helpen en we verdelen dus ook veel van de huishoudelijke taken.

 1. Vind het toch knap dat je de kinderen zelf onderwijs biedt en mooi dat je inmiddels wel weet dat schilderen helpt. Wat de judo betreft: kan me zo goed voorstellen dat je je daarover opwindt. Vervelend dat de regels verschillen en ze niet worden nageleefd.

  Onze week was redelijk druk, het weekend daarom iets rustiger aangedaan.

  1. Tja, die judo. Ik bekijk het maar als: ik ken mijn limieten. Nu, vanaf volgend jaar mag hij die grepen ook leren en toepassen, misschien dat het mij dan iets minder gaat storen 😉

 2. Lekkere week! Ik ben ook dol op vis, die garnalen zien er heerlijk uit! Wij zijn naar de bioscoop geweest en hebben een feestje gehad.

 3. Weer een aardig druk weekje voor jullie zo te lezen, hier gaat het in het algemeen een stuk rustiger hoor. Knap hoe je alles zo elke week weer passend krijgt ook met het onderwijs.

 4. Wat mooi om eens een weekoverzicht te lezen van iemand met een heel ander leven. En wat goed van het thuisonderwijs. Lijkt me best een ding om daar enig ritme en balans in te krijgen maar het gaat jullie zo te lezen goed af.

  1. Je groeit er natuurlijk in. Het eerste jaar dat we voor huisonderwijs kozen, was het zwaarste. Veel uitzoeken, elkaar aftasten, maar gelukkig vonden we een ritme dat voor ons gezin werkt.

  1. Die opmerking hoor ik wel eens vaker, hoor, en ik begrijp ze wel. Maar eerlijk? Ik ben niet mama én juf, ik ben gewoon mama. Het huisonderwijs is zo’n onderdeel van ons dagelijks leven, dat dat onderscheid er helemaal niet is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.