Onze “eerste” schoolweek

Nu, ik kan het eigenlijk niet echt de eerste week noemen, daar we niet echt gestopt zijn tijdens de zomer. Maar de scholen begonnen deze week en wij startten ons nieuwe schema, dus ik tel het als de “eerste” week van het schooljaar. Even een overzichtje.

Maandag

Nog lekker niks. Nu ja, niks. Ik zat bij mijn grootmoeder haar verhuis te regelen, de oudste was met de papa mee met de camion en de jongste was uit logeren. Dus, niet niks, maar wel geen les.

Dinsdag

Ik denk dat dinsdag, zonder enige twijfel, de beste dag van de week was. Terwijl in heel België de schoolkinderen weer naar school gingen, kozen wij voor een dagje Planckendael. En dat niet alleen, nee hoor, die asociale (ahum) thuisonderwezen kinderen van mij maakten daar nieuwe vrienden met andere TO kinderen. Jongens, meisjes, ouder, jonger, maakte allemaal niet uit. Het was plezant, er werd gelachen en plezier gemaakt en moeder zag dat het goed was. Dat moeder ook de kans had lekker sociaal te doen is bijzaak (maar was wel heel leuk, zo eens lekker “tetteren” met gelijkgezinden 🙂

Woensdag

De eerste echte schooldag van de week. Na ons ochtendmomentje en een korte bespreking van de vorige dag begonnen we eraan.

Onze jongste begon zijn dag met geschiedenis. Daarna rekenen  en een taalles. Verder las ik drie hoofdstukjes in Despereaux voor en haalde ik er een zin uit die hij kopieerde (focus op schoonschrift en spelling). Om af te sluiten een ICT lesje. Niet te zwaar en te veel. Perfect voor hem.

De oudste werkte aan Frans terwijl ik met de jongste geschiedenis deed. Daarna ook rekenen en een taalles. Bij hem las ik voor uit Geheime Vrienden, een boek dat ik goedkoop in de bib kon komen over kinderarbeid in België. Dit paste perfect in zijn WO thema van deze week.  Hij werk zelfstandig rond dit thema met een webpad, en we bespreken dan wat hij geleerd heeft, vragen die hij erover heeft. Niet alle WO thema’s zullen zelfstandig gebeuren, maar hij koos dit thema zelf en ik ben van plan hem hierover een spreekbeurt te laten schrijven, daarom dus het zelfstandig werk. Ook voor hem een stukje overschrijven uit het boek voor schoonschrift en spelling. En als afsluiter een ICT lesje.

Voor een woensdag, meer als genoeg denk ik.

Donderdag

Hier liep ons schema al in het 100. Ik moest met de jongste in de voormiddag naar de dokter en in de namiddag naar de logopedie. De oudste besloot met de papa mee te gaan werken en nam zijn rekenschrift mee.

Tussen de visites door, deed de jongste zijn werk. Eerst een lesje geschiedenis, weer uit Story of the World, en we maakten een miniboekje voor zijn lapbook geschiedenis (hieraan werken we het hele jaar). Daarna een spelling oefeningetje in een oefenschrift, over de a in de open lettergreep. Als afsluiter een les rekenen: Romeinse cijfers en rangtelwoorden. Ik schrok ervan hoe goed hij het deed. Vlak voor we naar de logopedie vertrokken, lazen we nog drie hoofdstukken in Despereaux, waarna hij navertelde wat er gebeurde. Het is opvallend hoe aandachtiger hij geworden is in het laatste jaar. Vorig jaar zou het niets meer kunnen vertellen hebben van wat ik voorlas, nu gaat het redelijk vlotjes, met af en toe een gerichte vraag van mij.

Vrijdag

Daar de oudste gisteren meeging met de papa, wou de jongste vandaag mee. Tja, mij geen probleem, moeten ze maar in het weekend werken :p Voor de jongste geen overzicht, en de oudste genoot van zijn dagje alleen met mij. Eerst een rekenles rond hoofdrekenen en cijferen, dan een taalles rond soorten woorden. Hij koos ervoor om mij te laten voorlezen uit Geheime Vrienden (weer drie hoofdstukken, en als ik hem liet doen, was ik daar niet gestopt), waarna hij ook vertelde wat er was gebeurd. Ik kies voor 3 keer copywerk in de week, en 2 keer “narration” over hetgeen ik voorlees . Daarna vloog hij weer in zijn werk rond kinderarbeid. Als afsluiter volgde typeles, hij oefende “j en f”, “d en k” en “s en l”. En als “huistaakje” een aantal oefeningen op Bingel.

Morgen haalt de oudste zijn gemist dagje in, en zondag de jongste (de jongste is morgen niet thuis). Dat geeft mij ook weer de mogelijkheid om rustig met elk te werken.

Zo, een overzichtje van onze week. Geen idee of ik dit elke week ga doen, maar voor de eerste week leek het me wel wat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.