Huishoudelijke klusjes – Operatie Kleerkast

Pexels / Pixabay

Vakantie is niet altijd vakantie. Het is meestal gewoon het perfecte moment om klusjes aan te pakken die tijdens het jaar blijven liggen. Eén van die klusjes wou ik eigenlijk voor we naar Frankrijk gingen al doen, maar die week tussen de examens en het op vakantie vertrekken, kwam hier niets uit mijn handen. Beetje de ontlading denk ik. Dus ja, het bleef liggen. Deze week ben ik er dan eindelijk aan begonnen. Het werd ook tijd, want over een week beginnen onze lesdagen terug en laat dat nu niet echt het moment zijn om zo’n klus aan te pakken.

Welke klus is dat dan, vraag je? Wel, het uitmesten van de kinderen hun kleerkast. Een half-jaarlijks klusje dat ik meestal doe samenvallen met de solden. Dat het nodig was, mag wel blijken. Elke keer ik de jongste met zijn was naar boven stuurde om het in de kast te leggen, kreeg ik hetzelfde antwoord: Ik heb geen plaats, mama! En dan bleef het op de grond voor de kast liggen. Niet echt een oplossing, dus daar moest dringend wat aan gebeuren. Operatie Kleerkast moest dus dringend beginnen.

Wat houdt dat nu in, die Operatie Kleerkast? Wel, de jongens halen één voor één hun kleerkast leeg. Meestal schap per schap zodat het overzichtelijk blijft. Dat komt naar beneden en elk kledingstuk wordt bekeken. Past het nog? Is het nog draagbaar? Moeten er dingen aan versteld worden? Zodra het de inspectie passeert wordt het per soort kledingstuk gestapeld en dat tot de kast leeg is.

We maken een overzicht van de zaken die ze hebben en wat ze tekort komen en indien ze van bepaalde soorten teveel hebben, kunnen ze me laten weten welke ze écht niet meer willen dragen. Zoals de stapel van 20 t-shirts van mijn jongste zoon. Daar zaten door zijn kleine gestalte toch redelijk wat kinderlijke t-shirts bij die nu wel écht de deur uit mochten. Want een Bumba t-shirt voor een 12 jarige jongen, nee dat kan echt niet. De Spiderman t-shirts, die bleven dan weer wel in de kast liggen, want dat is wel stoer, hé mama. Maakt mij niet uit, zolang je het maar draagt. Dat uitzoeken halveerde al snel die stapel.

Al de kleren die voor de oudste te klein zijn maar nog goed draagbaar gaan in een krat in zijn kast en die bekijk ik wanneer de jongste een maat omhoog schiet. Wat voor de jongste te klein was en nog goed genoeg, gaat in een zak voor de kledingcontainers. Deze week vulden we er mooi 3.

En nu ben ik klaar om te gaan shoppen. De oudste mist toch redelijk wat zaken die we moeten aanvullen. De jongste is goed voorzien, die kan even verder. Enkel een nieuw paar schoenen is nodig voor hem. Gelukkig vinden we dat ook wel makkelijk in de solden. En gelukkig moet ik met de jongste niet gaan kleding shoppen, want pashokje in, pashokje uit met een kind dat door DCD en aanverwanten niet tegen al die drukte van het winkelen kan, is geen pretje.

Volgende huishoudelijk klusje dat op de planning staat voor we weer met de lessen beginnen? Operatie Boekenkast. Daar zal ik het zijn die zaken moet wegdoen, en laat dat nu niet het gemakkelijkste zijn voor mij. Ik doe nooit boeken weg, maar met vier boekenkasten die uitpuilen, en nieuwe boeken die ik wil hebben, is het wel nodig. Wish me luck!

9 Replies to “Huishoudelijke klusjes – Operatie Kleerkast”

    1. Hier was het vooral bij de jongste onoverzichtelijk geworden. Hij is nogal redelijk klein van gestalte en groeit niet zo snel. Dat betekent dat hij niet snel uit iets uitgroeit, maar dat de oudste zijn kleren die te klein zijn wel mee in zijn kast belanden. En dan wordt het een ramp. Maar goed, het is weer even opgerommeld. En wat nog te groot is, maar te klein voor de oudste, ligt apart. Hopen dat het zo overzichtelijk blijft 🙂

  1. haha altijd wel weer een klus he! Ik kijk er opzich altijd wel naar uit om weer eens goed door mn kast te gaan, t voelt altijd wel weer als n soort van rust daarna ofzo. Maar het is wel even heftig om er aan te beginnen haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.