verse groenten

Het plannen van ons weekmenu

verse groenten
dbreen / Pixabay

Eén van de zaken die ervoor zorgt dat mijn dagen hier redelijk vlotjes blijven verlopen, is het feit dat ik nooit hoef na te denken over wat we eten. Dat zorgt ervoor dat ik niet vijf minuten voor ik aan het eten moet beginnen, mij nog moet afvragen of ik alles in huis heb. Plus, het vermindert het risico dat ik wegens geen inspiratie naar de frituur loop (hoewel, het is ook geen perfecte oplossing, want vandaag kwam ik door omstandigheden ook niet aan koken toe en haalden we snel iets om te eten, wat wel eens mag, natuurlijk).

Elke maand voorzie ik in mijn bullet journal (mijn planner, maar daar heb ik het later nog wel eens over) een pagina voor het maandmenu. Hoewel ik het een maandmenu noem, vul ik het nooit voor de hele maand in. In plaats daarvan, kijk ik in het weekend wat ik in huis heb en waar we zin in hebben. Zodra ik daar een zicht op heb, vul ik het maandmenu aan met onze keuzes. Op die manier zit alles op één plaats en kan ik het gemakkelijk terugvinden wanneer ik zonder inspiratie val, bijvoorbeeld.

De reden waarom ik het per week plan is simpel: mijn groentjes worden elke week aan mijn deur geleverd en je kan moeilijk plannen zonder dat je weet wat je in huis gaat hebben. Aan huis geleverd? Ja hoor, ik hou wel van gemakkelijk en lekker. En wat is er gemakkelijker en lekkerder dan verse groenten en fruit die je op zaterdagochtend aan je deur krijgt? Via Vers en Gezond is dat mogelijk. Spijtig genoeg leveren ze niet in heel Vlaanderen, maar als ze niet in jouw buurt zitten is het misschien wel mogelijk een soortgelijke dienst te vinden.

Ze hebben verschillende pakketten: van minipakketjes als extra bij een ander pakket tot luxepakketten, en dat voor zowel groenten als fruit. Het voordeel is dat ik niet teveel hoef na te denken over wat ik moet kopen. En het laatste voordeel? Ik krijg er zelfs receptideetjes bij. Makkelijker kan toch niet om mijn weekmenu op te stellen?

Natuurlijk heb ik nog iets anders nodig om mijn menu op te stellen: vlees. Tja, wij zijn hier allemaal vleeseters in huis. Elke keer ik al eens durf zeggen om misschien een dag in de week vlees-of visloos te eten, krijg ik een boze blik toegeworpen van mijn drie mannen. Dus ja, vlees heb ik nog nodig. Ook daar weer probeer ik zoveel mogelijk het mijzelf gemakkelijk te maken.

Rosalinda222 / Pixabay

Spijtig genoeg nog geen optie gevonden om mijn vlees aan huis geleverd te krijgen, maar ik koop het wel in pakketten aan. Op die manier heb ik een goedkopere prijs voor mijn vlees en ook hier weer het voordeel dat ik niet moet twijfelen over wat we weer maar eens in huis moeten halen. Ik haal het één keer per maand in Antwerpen bij Amic. Daar vind je weer verschillende vleespakketten en kan je een keuze maken tussen kleinere en grotere pakketten. Alles gaat in porties de diepvries in en op een lijst wordt netjes bijgehouden wat er in de diepvries zit.

Op zaterdag, wanneer mijn groentjes geleverd zijn, neem ik de recepten erbij en kijk ik wat er op staat. Als er iets interessant tussen staat dat ik wil uitproberen wordt dat op de planning geplaatst. Of ik kies een familiefavoriet om erop te zetten. Ook voorzie ik altijd twee redelijk gemakkelijke recepten per week zodat de jongens dat kunnen klaarmaken. De oudste voor een groot deel alleen, de jongste nog echt samen met mij.

De zondagen hou ik hier ook meestal vrij. Het valt vaak voor dat we niet thuis zijn, en als we wel thuis zijn dan wil ik het ook wel eens graag gemakkelijk. Wij noemen het onze “free for all” dag. Er kunnen kliekjes opgewarmd worden, of er worden gewoon simpel boterhammen gegeten. Soms hebben de jongens zin in pannenkoeken en die mogen ze dan van mij bakken. Zolang ik het niet hoef te doen, mij best. In de winter wil ik wel eens soep maken op zondag. De soepliefhebbers nemen er dan een kom soep bij, de andere niet. En de rest van de soep verdwijnt in de loop van de week wel tijdens de lunch.

De rest van mijn weekaankopen gebeuren in de Colruyt en hou ik zo goedkoop mogelijk door een combinatie van kortingen en bonnen, maar ik denk dat ik die uitleg hou voor een volgende postje. En jij? Plan jij een week- of maandmenu? Of kijk je dag per dag wat je gaat eten? Laat het me hieronder weten, ik ben benieuwd naar de tips van anderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.