Debt Free Charts – Visueel je budget onder controle houden

Ik ben thuisblijfmama, uit vrije keuze, omdat ik er wil zijn voor de kinderen, maar ook omdat de jongste die standvastigheid nodig heeft. Iemand die er altijd is voor hem wanneer het moeilijk gaat. Natuurlijk is dat niet zo gemakkelijk als het lijkt, die keuze maken.

Gelukkig hadden we in de jaren ervoor al rekening gehouden met de mogelijkheid dat ik zou thuisblijven bij de kinderen. Het huis dat we kochten (en nog steeds in wonen) was goedkoop (en had werk nodig), maar de hypotheek was betaalbaar van één inkomen. Ook voor de andere vaste lasten werd geregeld geshopt om de goedkoopste optie te vinden. We hadden een klein bedragje opzij staan en we zouden het wel redden.

Vangnet?

Een aantal jaar verder, en met verbouwingen, komen er toch wat extra kosten en zelfs een lening erbij. Allemaal geen probleem, tot mijn man vorig jaar december een maand werkloos thuis zat. Wanneer je beseft dat een groot deel van het inkomen vooral van overuren komt, en je dan op een vervangingsinkomen komt dat nog niet de helft is van wat je gewend bent, dan vermindert dat kleine potje snel. We redden het wel, en gelukkig was hij snel terug aan het werk, maar dat vangnet, daar was een heuse deuk in.

Het plan was om van het vakantiegeld dat aan te vullen zodat we terug wat comfortelijker zaten en toen, toen werd het maart 2020. Ik was nog net een paar dagen naar Engeland geweest voor een conferentie rond het zelf uitgeven van je boeken en had mezelf al in quarantaine geplaatst voor de zekerheid, toen we ook het nieuws kregen dat het land in een niet-lockdown ging omwille van corona.

Door de corona-toestanden was manlief twee maanden thuis, ook hier weer een vervangingsinkomen, maar nog niet de helft van wat je gewend bent (tja, die overuren hé). De rest van ons spaarpotje bracht ons door die maanden en toen was het op. Gelukkig net op dat moment kon manlief terug aan het werk en halen we weer wat vrijer adem. Maar het deed me wel beseffen dat we de laatste jaren iets te los geworden zijn in ons uitgavenpatroon.

Debtris

Begin mei bekeek ik wat we van schulden hadden en hoe dit op te lossen. Gelukkig enkel de hypotheek en een kleine lening. Mijn man en ik hebben beide, als we niet voorzichtig zijn, een gat in ons hand. Ik kan besparen op alle zaken: boodschappen, vaste lasten, … Maar hobbies? Stuur mij een boekenwinkel in en laat me los en ik koop alles wat los en vast zit. Ook mijn man heeft zijn hobbies die wel wat geld kosten, tel daarbij de jongens en hun hobbies en je komt toch wel aan een groot bedrag dat er hieruit gaat als ik niet voorzichtig ben. Om er voor te zorgen dat het afbetalen interessant zou blijven en we niet zouden afgeleid worden, zocht ik naar een manier om het leuker te maken en kwam terecht bij Debt Free Charts.

Ik hou er van om dingen visueel voor te stellen en toen ik de Debtris-chart vond, was ik helemaal verkocht. Tetris was altijd een favoriet spel van mij toen ik jong was en dit riep echt nostalgie bij me op. Ik vulde hem in met het openstaande bedrag van onze lening (zonder rente, enkel het openstaande kapitaal) deelde dit door 200 (het aantal tetrisblokjes op de prent). Meer was er niet nodig om te starten met afbetalen en kleuren. Toen eind mei dan ook het vakantiegeld binnenkwam, gebruikte ik een deel om extra af te betalen, en zo kon ik in een maand tijd toch al een heel deel inkleuren.

Beginnersnoodfonds

Naast het afbetalen van die schuld is er natuurlijk ook nog dat potje dat opnieuw gespaard moet worden. Ook daarvoor vond ik een leuke chart op dezelfde website: I saved my starter emergency fund. De foto hiernaast is van voor ik hem begon in te vullen, maar het geeft je een idee van hoe het eruit ziet. €1500 is niet veel, maar het is dan ook niet ons volledige noodfonds. Dit is het bedrag dat ik zo snel mogelijk opzij wil hebben staan, en daarna gaat al het extra naar het afbetalen van die lening. Zodra dat gebeurd is wil ik terug naar een groter noodfonds op mijn spaarrekening.

Dave Ramsey’s baby steps

Heidi Nash, de persoon achter Debt Free Charts, is een volger van Dave Ramsey. In de Verenigde Staten een financieel adviseur die toch wel wat navolging heeft. Je bent voor hem of tegen hem, maar hij heeft toch zeker wel wat interessante tips. Zo heeft hij een stappenplan om uit de schulden en naar het bouwen van je rijkdom te gaan. Dit artikel geeft je een overzichtje van wat die stappen allemaal inhouden: Budgetteren: financiële vrijheid met de ‘7 baby steps’ van Dave Ramsey

De eerste twee stappen in zijn plan zijn het sparen van dat beginnersnoodfonds en het volledig afbetalen van al je schulden behalve je hypotheek (die hou je gewoon op je maandelijkse afbetaling). Om mensen zoveel mogelijk te ondersteunen bij het bereiken van die stappen, besloot Heidi om de charts die nodig zijn voor die twee eerste stappen gratis aan te bieden. Degene die ik dus gebruik zijn volledig gratis te downloaden van haar site.

Ik moet zeggen, ik ben heel blij met mijn vondst, de laatste betaaldagen zat ik met mijn gekleurde pennen en mijn bullet journal (daar heb ik de charts ingeplakt) naast me aan de tafel. De vakjes kleuren voelde gewoon telkens alsof ik een stapje dichter bij die vrijheid zat, die mij de laatste maanden toch wel ontbrak. Het jobverlies en de corona-toestanden hebben er toch wel even ingehakt bij mij. Als alles goed meezit, hebben we voor het einde van het jaar het grootste deel van de lening afbetaald en kan ik daarna sparen voor dat grotere potje. Ook daar zal ik weer bij Debt Free Charts te rade gaan, want ik weet nu al, dat op deze manier sparen, mij een goed gevoel geeft. En een goed gevoel, daar houden we allemaal van, toch?

 

8 Replies to “Debt Free Charts – Visueel je budget onder controle houden”

  1. Ik houd zelf in ieder geval graag een kasboek bij in een schrift, zo houd ik overzicht. Alle extra’s die binnen komen gaan direct op de spaarrekening.

  2. Het kan nooit kwaad om een doel voor ogen te hebben. Ik spaarde tweemaal per maand van mijn salaris. Eerst een vast bedrag en dan hetgeen ik aan het einde over had van mijn geld. Dat loopt snel op

  3. Wat grappig Debtris. Wij proberen voornamelijk onze vaste lasten zo laag mogelijk te houden, zodat we zelf kunnen rondkomen met een kwart van ons inkomen. Dit gaat nu al jaren goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.