De extraatjes in ons budget

Eén van de vragen die regelmatig terugkomt (buiten: “hoe socialiseer je je kinderen?”), is “hoe kom je rond van één inkomen?”. Tja, tegenwoordig is het leven nu éénmaal duur, en één inkomen is geen vetpot. Manlief verdient niet slecht als vrachtwagenchauffeur, maar dat wil niet zeggen dat we het geld hier door ramen en deuren kunnen smijten. En grote aankopen moeten meestal wachten tot de teruggave van het vakantiegeld, de eindejaarspremie of de teruggave van de belastingen. ’t Is wat het is, niet meer en niet minder. Verder wordt elke cent van het inkomen gebudgeteerd. Als je weet waar je het voor nodig hebt, kan je het niet aan iets anders uitgeven. Geld dat we niet aan iets “vastkoppelen” lijkt hier wel uit de portemonnee te lopen. Tja, met groeiende kinderen verwacht je niets anders.

Maar buiten dat ene inkomen zijn er nog een aantal dingen die ik doe die hier en daar wel eens zorgen voor een klein extraatje. Even kijken wat die zijn, misschien zit er wel iets tussen dat jij ook kan doen. Zo zie ik thuisonderwijzende mama’s die een online winkeltje hebben. Natuurlijk vraagt dit wel tijd. Heb je geen tijd, is dit misschien een mindere optie. De dingen hieronder kunnen onder één van twee categoriën vallen: ofwel sparen, of wel verdienen. Even kijken wat er verder nog is:

Affiliate Marketing

Oef, wat een term, maar wat wil het zeggen? Ooit al eens op een blog geweest en links gezien naar online winkels, zoals Amazon.com of zo? Wel, in de meeste gevallen krijgt de persoon van dat blog een klein percentage van wat iemand koopt die op Amazon.com (of een andere site) belandt via zijn link en iets koopt. Nu, dit is ook geen vetpot. Amazon.com begint met 4%, bvb. Ook hier telt weer, ’t is geen vetpot, maar over tijd kan het wel leuk zijn om een klein bedragje bij elkaar te sparen. Op dit blog heb ik er ook een paar geplaatst, naar boeken die we gebruiken in de lessen, of curriculum dat ik via Currclick.com kocht.

Tweedehands Verkopen

Momenteel ben ik bezig in mijn boekenkast te snoeien. Boeken die hier niet gelezen worden, of die de kinderen ontgroeit zijn, gaan het internet op om verkocht te worden. Ik gebruik hiervoor de site Books in Belgium. Het is het dichtste bij mijn ultieme droom: een eigen tweedehands boekenwinkel met koffiebar openen waar mensen kunnen komen om in de boeken te snuisteren en rustig van een kopje koffie en gebak te genieten terwijl  ze kiezen. Dat zal er misschien wel nooit van komen, maar online geraak ik vast wel van wat boeken af. Indien je geïnteresseerd bent, ik heb momenteel al een aantal online staat in mijn eigen “boekenwinkeltje”: http://www.booksinbelgium.be/winkel/leslie.bogaerts

Ik open binnenkort een Facebook pagina hiervoor zodat ik op die manier ook wat volk kan lokken naar mijn link, hopelijk. Hierover later meer.

Paid To Click Sites

Misschien hoorde je deze term al eens, maar weet je niet precies wat het inhoudt. Of misschien ben je zelfs lid van een aantal sites. Maar voor degene die totaal geen idee hebben wat het is, hier even een korte uitleg. Wanneer je lid wordt van Paid To Click sites, ga je eigenlijk akkoord dat die sites je bepaalde reclamemails sturen. Je opent die, leest ze en klikt op de link in de mail en krijgt daarvoor een bepaald bedrag (hey, geen vetpot hoor, een cent per link in het beste geval). Voordelen: je doet het terwijl je de rest van je mails leest en het vraagt geen extra tijd. Nadelen: je verdient amper iets.

Nu, ikzelf ben lid van Qassa.be (als je deze link gebruikt om je aan te melden, krijg ik ook een extraatje). Buiten de emails heeft deze nog andere manieren om je bedrag aan te vullen, en het kost me niets extra. Nu ja …

Zij hebben een aantal webwinkels in hun bestand waar je, als je via hun naar die site gaat en iets koopt, je extra geld in je account krijgt. Eén van die webwinkels is proxis.com en laat dat nu één van de winkels zijn waar ik regelmatig iets koop omdat ik geregeld aankoopbonnen heb via een andere website. Elke keer ik iets aanschaf van Proxis.com ga ik dus eerst naar Qassa, gebruik hun link en kan zo extra “parels” (geld) verdienen. Ook Bol.com zit in hun bestand, Zalando, … Best eens interessant om te kijken.

Vanaf dat je €10 bij elkaar hebt gespaard, kan je het laten uitbetalen op je zichtrekening. Ik kom hier toch een aantal keer per jaar aan.

Korting Sparen

Tja, dit valt misschien onder het budgeteren, maar toch even uitleggen. Wij winkelen wekelijks bij Albert Heijn, en één van de voordelen is dat ze regelmatig bonusproducten hebben die wij toch kopen. Ook gaan wij meestal ’s avonds en dan ligt er bij het vlees of bij de andere verse producten al wel eens pakketjes die tegen de datum lopen en waar je 35% korting op krijgt. Ik koop alleen de dingen die we anders ook zouden kopen en het geld dat we uitsparen op die manier gaat naar de bufferrekening. Hadden we de korting niet gehad, hadden we het toch uitgegeven want we hadden het product nodig. Sommige weken besparen we niks of bijna niks, amper een euro, maar tijdens de hamsterweken bijvoorbeeld, kan het gemakkelijk oplopen tot €10 of meer. Dat spaart natuurlijk lekker aan. Eind februari hadden we voor 2016 op deze manier al €30 gespaard en toen de oudste op weekend ging met de chiro en €30 moest meenemen, moest ik het niet in mijn budget zoeken. Het was er en het had me “niets” gekost.

Maar ook geld terug acties van Myshopi, horen hier bij. Ook hier geld weer, enkel kopen wat je anders ook zou kopen, of wat door de geld terug acties goedkoper uitkomt dan het merk dat je normaal koopt. Valt niet dikwijls voor, maar het gebeurt wel.

Muntjes Sparen

Ook dit valt onder budgeteren, maar ook weer iets dat helpt: Muntjes sparen. Rosse centjes worden hier niet uitgegeven, en dat tikt toch wel aan. Ook 50ct stukken worden hier nooit uitgegeven, en op het einde van de week gaan de rest van de munten die in de portemonnee zitten en over zijn van het huishoudbudget de spaarpot in. Deze spaarpot kan niet open zonder blikopener en dat gebeurt dus enkel wanneer hij vol is. Op een briefje hou ik bij hoeveel er al in zit (hoef ik het niet te tellen voor het naar de bank gaat) en kan het “verdeeld” worden. Wij hebben drie “grote” spaarrekeningen: één voor de buffer, één voor vakantie en één voor extra hypotheek afbetalingen. Alle 50ct stukken zijn voor de hypotheek afbetaling, alle rosse centen zijn voor de buffer en de andere zijn voor ons vakantiebudget. Is er briefjesgeld over (gebeurt niet dikwijls, maar het gebeurt), dan gaat dat op het einde van de week rechtstreeks naar de bank. De bank die wij gebruiken voor onze spaarrekeningen is een internetbank waar we nog “iets” krijgen voor ons spaargeld: Moneyou.

Online Enquêtes

Ik sprak al eerder over aankoopcheques die ik heb voor bepaalde online winkels, wel, ook die verdien ik online. Dat doe ik door het invullen van enquêtes. Ik krijg een uitnodiging per email, vul de enquête in en krijg hiervoor punten. Bij genoeg punten kan ik ze inwisselen voor aankoopcheques. Er zijn twee enquête sites die ik geregeld gebruik. De eerste is Online GFK. Vanaf 2000 punten kan je een cheque van €10 krijgen voor ofwel Proxis.com (één van mijn favoriete online boekenwinkels) ofwel voor Sodexo cheques, die je op veel plaatsen kan gebruiken, waaronder ook pretparken.

Een andere enquête site die ik gebruik is i-Say van Ipsos. Ook daar weer punten sparen en wanneer je genoeg hebt, kan je ze inwisselen voor bons. Hier is de keuze groter en kies ik ofwel voor Bol.com, ofwel voor Amazon.fr.

Dit postje is wat langer geworden dan ik gedacht had, maar bon, nu heb je een overzichtje van de extraatjes die mogelijk zijn (zonder al te veel werk).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.